09/29/11 15:28
(http://www.klassa.bg/)

България с шанс да получи европейското по баскетбол

България има големи възможности да получи домакинството на значимо събитие в европейския баскетбол. Това разкри генералният секретар на ФИБА-Европа Нар Занолин. Според него новата зала „Арена Армеец “ може да вземе Евро 2017.
"Домакините на европейските първенства за мъже и жени през 2013 и 2015 г. вече са определени. Ако имате желание, може да кандидатствате за 2017 г. За да имате по-големи шансове, може да го направите заедно с Румъния. За 2012 г. са известни и домакините на шампионатите за младежи и девойки до 18 и 20 години. Всички останали шампионати са свободни. Изберете си първенство и ви го давам, защото виждам, че тази нова зала е едно прекрасно съоръжение", каза Занолин.
Той се срещна вчера с министъра на спорта Свилен Нейков преди бенефиса на Георги Младенов. Двамата обсъдиха идеи със заместник-министъра Иван Ценов, президента на федерацията Георги Глушков и генералния секретар Елеонора Рангелова. От българската федерация заявиха, че ще кандидатстват за домакинство догодина. Вариантите са европейските до 16 години за момичета в дивизия Б или до 20 години за младежи в дивизия Б. Предстои да се реши дали страната ще поиска само едното домакинство или и двете.
Според Занолин помощната зала към "Арена Армеец София" е идеална да приеме мачовете, към които не се очаква сериозен зрителски интерес.
Междувременно звездата на българския баскетбол от 90-те години на миналия век Георги Младенов официално прекрати кариерата си. Той участва в двубоя на "Левски" с европейския шампион "Панатинайкос". Гърците спечелиха с 97:78 в двубой спектакъл в "Арена Армеец София". В познатия си стил с хъс и желание Младенов сам поиска срещата да се играе на пълни обороти. Самият той се включи активно в мача и получи поздравлението на около 8000 привърженици. В негова чест 12 секунди преди последната сирена той беше изпратен от публиката с аплодисменти. На негово място се появи синът му Борислав. Младият баскетболист отбеляза последния кош в мача. В знак на почит към бившия си състезател "Левски" обяви, че номер 12 повече няма да се използва.
Големият специалист Желко Обрадович, който сега води европейския гранд „Панатинайкос“ призна пред TV7, че е искал да вземе Младенов, докато е бил треньор на "Реал" (Мадрид). "Много сме щастливи, че сме тук. Поласка ме поканата на Тити Папазов да дойдем в София с идеята да играем този мач в чест на Георги Младенов. Много мачове съм имал с Георги. Той е голям реализатор. Помня много срещи, в които е наказвал отборите ми. Винаги съм искал да го взема. Когато бях в Испания, желаех да го привлека в "Реал" (Мадрид). Позволяваха ми обаче да имам само по трима чужденци", каза Обрадович, който има осем шампионски титли на Европа. Той пожела на Младенов да бъде треньор на отбора, на който сам поиска. Бившият баскетболист на "Левски" получи награди от президента Георги Първанов, министъра на спорта Свилен Нейков, баскетболната федерация, както и от много клубове.
Организаторите на срещата събраха 7500 лева за благотворителна кауза. Средствата бяха дарени на семейството на починалия спортен журналист Евлоги Атанасов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване