10/01/11 06:55
(http://radiomilena.com/)

Международен ден на музиката

   Поморие отбеляза Международния ден на музиката и поезията – 1-ви октомври    с музикално- поетична среща в храм „Св. Рождество Богородично“, организирана от Дамски хор „Благовестие“ . Първи Октомври е Международен ден на музиката. Отбелязва се от 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО.
Днес е и Празник на българските певци и музиканти. Обявен е през 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел.  Св. Йоан Кукузел е роден в град Дирахий (сега Драч), в областта на Охридската архиепископия. По произход бил българин. Рано останал без баща. Майка му, благочестива и богобоязлива жена, се погрижипа да му даде християнско възпитание и го изпратила да учи в дворцовото певческо училище в Константинопол. Скоро Йоан станал любимец на императора.
Желаейки да служи на Господ в безмълвие, Йоан тайно избягал и се укрил в Светогорския манастир „Св. Атанасий“. Представил се за неук пастир и игуменът му поверил манастирското стадо. Веднъж един монах го видял да пее така, че козите, които пасял, не се хранели, а го гледали, сякаш се радвали на ангелското му пеене.
Императорът разбрал къде се намира Йоан и настоял той да се върне в Константинопол, но младежът останал в манастира. Там той създал своите безсмъртни произведения: „Полиелей на българката“ (посветен на майка му), „Антиксантари“, „Голямото исо“, „Херувимска песен“ и други. Пападическото произведение „Владику и священноначалника“, което се изпълнява, когато архиереят „взима време“ (т. е. чете молитвите си пред иконостаса преди св. литургия), също носи неговото име.Музиката е непреходният начин за общуване между хората, език, който не се забравя и с който се комуникира по-лесно. Да изразиш чувствата си чрез музика е истински талант

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване