10/02/11 16:55
(http://www.klassa.bg/)

Афганистан е все по-близо до нова гражданска война

10 години след окупирането от международна коалиция и стотици милиарди долари не бяха достатъчни да бъдат победени талибаните в Афганистан. Напротив, войната става все по-смъртоносна и правителството и западните му съюзници все по-непопулярни в страната, писа вчера в. “Паризиен“.
Перспективите за мир се отдалечават в момент, когато САЩ и НАТО започват поетапно изтегляне на своите войски, което трябва да завърши в края на 2014 г.
На 7 октомври 2001 г. САЩ, ударени от „Ал Кайда“ на 11 септември, започват заедно с Великобритания офанзивата срещу режима на талибаните.
Следва бързото падане на фундаменталистите от власт, приветствано с еуфория от населението. Но 10 г. по-късно, въпреки че модерните сгради са част от столицата Кабул, повечето от афганистанците считат 140-те хиляди войници на НАТО за окупатори. Меденият месец от първите години между президента Хамид Карзай и западните съюзници отстъпи на едно нестабилно и лъжливо сътрудничество. Карзай осъжда НАТО за цивилните жертви, докато Западът критикува неговото правителство за корупция и некомпетентност.
Талибаните си възвърнаха позициите след 2005 г. „Откакто бях дете, не познавам друго освен война, оплаква се Шариф Сидики, инженер от Кабул, 35 г. „Ние вярвахме, че Западът ще ни донесе сигурност, Вместо това те убиха повече цивилни, отколкото талибани“, казва той.
Лошото управление на стотиците милиарди долари, хвърлени в Афганистан (444 милиарда само от САЩ), част от които се изпариха заради корупция, още повече отслаби държавата.
Карзай не контролира нещата извън столицата Кабул, провинциите са главно в ръцете на талибанските водачи.
Според изследване на американския университет „Браун“ войната в Афганистан е взела 33 877 жертви от 7 октомври 2001 г. насам – цивилни, бунтовници, афганистански и чужди войници.
След 2014 г. афганистанците сами трябва да гарантират сигурността си. На Запад общественото мнение е срещу оставането на чуждите войници в Афганистан.
На фона на всичко това в събота президентът Хамид Карзай обяви, че правителството му спира преговорите с талибаните. Решението е мотивирано от убийството на бившия президент Бурханудин Рабани на 20 септември в Кабул по време на среща с представители на талибанското движение. Рабани оглавяваше Висшия съвет за помирение. Един от талибаните, дошъл на срещата, задейства бомба, скрита в тюрбана му.
Възможността за нова гражданска война (след 2014 г.) се увеличи в последните години, но със смъртта на Рабани вероятността става още по-силна. Това смята Шашанк Йоши, британски анализатор, цитиран от АФП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване