10/02/11 16:51
(http://www.klassa.bg/)

Германия е можело да се обедини 30 години по-рано

През 60-те години Западна Германия е била готова да "откупи" Източна Германия от Съветския съюз, но планът не е проработил заради твърдата съпротива на Вашингтон, разкрива сп. “Шпигел“, цитирано от „Дойче веле“.
От създаването си до днес Федерална република Германия е имала общо 8 канцлера. Само един от тях обаче с право е наричан "канцлер на Обединението" - Хелмут Кол. Това можеше и да е по-различно, ако беше успял планът на неговия предшественик от средата на 60-те години Лудвиг Ерхард. Според списание "Шпигел" той е възнамерявал да осъществи обединението на двете германски държави чрез милиардни плащания на тогавашния Съветски съюз. Това става ясно от засекретени досега документи на американското ЦРУ и на Държавния департамент във Вашингтон.
Американците са били посветени в намеренията на тогавашната Западна Германия в качеството си на потенциални посредници между Бон и Москва. Планът "Ерхард" предвиждал Западна Германия да плаща по 2,5 млрд. долара годишно на Съветския съюз в продължение на 10 години. Общата сума възлизала на 100 млрд. дойче марки.
За този план шефът на канцеларията на Ерхард - Лудгер Вещрик, е уведомил американския посланик в Бон Джордж МакГи. Американската дипломация обаче е определила "неприличното предложение" към Москва като недобре обмислено, преди да го класифицира като нереалистично и почти без шансове да успее.
Посланик МакГи дори е записал в депешите си до Вашингтон, че идеята граничела с "откровена политическа наивност". Не става ясно дали Москва също е била посветена в този план за "откупуването" на ГДР, нито каква би била реакцията на Съветския съюз, защото планът е катастрофирал поради съпротивата на Вашингтон. Така обединението на Германия е трябвало да почака още дълги години и да стане факт на 3 октомври 1990 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване