10/02/11 16:48
(http://www.klassa.bg/)

Много млади хора ще гласуват заради случая в Катуница

Навлизаме в криза, но обикновено това е момент, когато могат да се заложат решения на проблемите в обществото. Трябва да се създаде една дългосрочна и премислена стратегия по отношение ромското малцинство. Не е възможно да се реши въпросът, при положение че в едно ромско семейство родителите са безработни, неграмотни и не могат да си намерят работа, а разчитат само на детските надбавки или кражби и други нерегламентирани доходи. Естествено е тези хора да не могат да се включат нормално в обществото. От тази позиция трябва да се разсъждава как е възможно ромската култура така да се пречупи, че да може да се напасне към начина на живот на мнозинството от хората. Трябва ромите да се образоват и да получат препитание.
Средствата, които трябва да се вложат, ще са много повече, но съответно разпределени доста във времето. Нужно е да се промени и системата за достигане на средствата до тях с нови програми и най-вече контрол. Въпросът е да се ориентират тези хора към характерния за цяла Европа начин на живот.
В рамките на кризата мерките, които бяха взети от управляващите, бяха адекватни и ще доведат до спадане на напрежението. Определено обаче ще има пряко отношение върху изборните резултати, защото този начин на работа досега не е довел до трайни решения. Естествено посланието, че всички са равни пред закона, е правилно. Важното е това да се прилага реално и ромското малцинство да бъде също включено в тази група. До момента заради ниското им социално положение се правят изключително много комромиси към тях.
Резултат от случилото се в Катуница е, че много млади хора ще отидат да гласуват. Въпросът е кой ще ги привлече. Имаше голяма възможност това да са управляващите, но те я пропуснаха. Сега вероятно ще тръгнат в няколко посоки и най-голяма подкрепа от тези избиратели ще получат националистическите партии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване