10/03/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Дилма Русеф очаква от Европа 37,2 млрд. долара инвестиции

Бразилският президент Дилма Русеф пристигна в разтърсената от финансовата криза Европа, за да съобщи, че страната й е готова да намали данъците за бъдещите инвеститори в телекомуникационния сектор и самолетостроенето, съобщи в. “Файненшъл таймс”. Бразилия се надява да привлече инвестиции в размер на 70 млрд. реала (37,2 млрд. долара), за да развие производството на широколентови мрежи и да предложи на европейските компании изгодни споразумения. Това е реално да се случи, като се има предвид, че наближават олимпийските игри през 2014 г. и Световното първенство по футбол през 2016 г.
Русеф ще вземе участие в 5-ата среща на високо равнище ЕС-Бразилия, която се открива в Брюксел днес. Лидерите ще обсъдят международната финансова и икономическа ситуация в момента, процесите в Г-20, споразумението за свободна търговия със страните от общия южноамерикански пазар Меркосур, инвестициите, търговията, промяната в климата, положението в Близкия изток и Северна Африка и човешките права.
Президентът на ЕС Херман ван Ромпуй заяви преди срещата, че очаква най-голямата икономика в Латинска Америка да подкрепи усилията на ЕС в борбата с климатичните промени и справянето с последиците от икономическата криза.
Предстоеше по-късно вчера Русеф да се срещне с генералния секретар на ФИФА Жером Валке, за да обсъдят противоречив бразилски закон, свързан с провеждането на Мондиал 2014, предаде АФП. Законът дава право на културни и спортни прояви бразилците над 65-годишна възраст да купуват билети на половин цена. Според ФИФА законите в Бразилия заплашват с по-високи разходи световната футболна организация и плашат спонсорите.



Програмата на бразилския президент в България

5-ти октомври
Официалната церемония по посрещането на Дилма Русеф от българския й колега Георги Първанов на пл. “Св. Александър Невски” в София. Среща на четири очи между двамата, пленарни разговори на двете делегации. Русеф ще получи орден “Стара планина” с лента, а Първанов - орден “Южен кръст”.
Българо-бразилски бизнес форум. От бразилска страна е проявен интерес за сътрудничество в инфраструктурата, селското стопанство, възобновяемите енергийни източници, строителството, минната дейност, авиацията, банковото дело и машиностроенето.
Срещи на Русеф с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов, който ще даде обяд в нейна чест.
Първанов и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на официална вечеря.
6-ти октомври
Дилма Русеф и Георги Първанов ще посетят Велико Търново и Габрово. Във Велико Търново гостите ще разгледат крепостта „Царевец”. В Априловската гимназия в Габрово президентите ще се срещнат с обществеността на града.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване