10/03/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Един социолог в Катуница – какво буди етнически чудовища

Една от опожарените къщи на Кирил Рашков. Снимка: Светлозар Кирилов

Тежковъоръжени жандармеристи с черни шлемове, сиви щитове и палки изграждат нощем в Катуница непреодолима човешка стена пред уличката, която води към все още незапалените къщи на Кирил Рашков. Денем само два или три полицейски автомобила и неколцина полицаи стоят на кръстовището, но други се спотайват наоколо. Три от къщите на Цар Киро и семейството му са запалени досега. „Ще изгорим поне още една къща”, заканва се млад мъж на площадчето в центъра на селото.

Докато телата на две момчета лежат в гробищата на Катуница, България е изправена на ръба на етническа война. Сблъсъкът в пловдивското село не е етнически, но бе привидян като такъв. Стотици младежи по митингите в Пловдив, София, Варна и другаде скандират расистки лозунги и искат разправа и смърт на роми и турци.

Сблъсъкът в Катуница не е етнически

Българите от Катуница не враждуват с местните роми, за които казват, че са кротки и бедни хора. Ромите живеят в махала по реката от около двадесетина къщи. Те помогнали с труда си, когато камбанарията на селската църква „Св. Никола” била обновена преди няколко години, казват българите. „Кротки са, могат да просят, да искат нещо, но не крадат, тука не крадат”, казва за циганите от селото възрастна жена. Конфликтът не е дори и с рода на Кирил Рашков, а само с неговото семейство. Рашков има двама братя, които живеят в Катуница, и катунчани казват, че са учтиви, културни и с тях нямат никакви проблеми.

Местните роми са от групата на калайджиите, докато родата на Рашков, които са дошли в селото преди двадесетина години, са калдераши. (Те се наричат калдераши, предполага се от “калдера”, котел на румънски. Другите ромски групи ги наричат “кардараши” с обиден оттенък - “кар” на техния език е мъжки полов член - б.а.). Калдерашите имат лоша репутация сред останалите роми, които казват, че жените на калдерашите са джебчийки, които трябва да върнат на мъжете си парите, дадени за тях като булки.

Една от възрастните жени в рода на Цар Киро била с отрязана ръка, тъй като някога крадяла в арабска страна и била наказана по ислямската традиция, твърдят катунчани. За снахите му хората говорят, че са джебчийки. „Крадат в чужбина. За няколко дни изкарват 20 000 евро. Пращат ги по „Уестърн юниън” и се връщат тук с празни ръце”, казва местен ром от калайджиите, 50 г.

Лобното място на 19-годишния Ангел в Катуница. Снимка: Светлозар Кирилов

Българин от Катуница на около петдесетина години твърди, че е бил в туристическа агенция, когато Кирил Рашков поръчвал самолетни билети за жена от рода си за Италия. „Резервира и хотел в Рим и казва да е евтин, да е в центъра и наоколо да има калабалък. Че защо му е да има калабалък?” За самоубилата се през 2005 г. Геновева Рашкова, съпруга на първородния внук на Цар Киро, местните българи смятат, че или е убита, или притисната да се самоубие. Загиналата е давала от откраднатите пари на майка си, предполага мъж на около 40 години, а според други жената не е можела да краде.

Ромите в България са от няколко групи, които обикновено се дистанцират една от друга, избягват да сключват бракове и дори ромите от едната група често имат отрицателно отношение за тези от другата. Групите са пет – хорахане рома, даскане рома, лудари, калдераши и калайджии според Алексей Пампоров, антрополог в Нов български университет.

Катуница е село с 2500 жители, на десетина километра източно от Пловдив. Железопътната линия прерязва селото на две, като центърът е на юг ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване