10/03/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Ориенталски пазарлък за Кипър

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Анкара се опитва да извлече дивиденти по отношение на изключителната икономическа зона на Република Кипър, като създава “изкуствена криза”, отправя непрекъснати заплати и насажда напрежение в района на Източното Средиземноморие.

Компетентни европейски източници заявиха, че Анкара е устроила “ориенталски пазарлък” и оказва натиск във всички посоки, за да осигури “замразяване на процедурата, свързана с проучванията за откриване на въглеводороди”. Същите източници преценяват, че турските заплахи “ще продължат и ще нарастват в зависимост от развоя на събитията в близко време, но няма да бъдат реализирани”.

Анкара няма да предприеме каквато и да е военна намеса край бреговете на Кипър, но ще продължи да провокира и да насажда напрежение, като ще се стреми да извлече за себе си необходимите дивиденти, казват европейските източници.

Съобщенията за “ориенталски пазарлък” на Анкара съвпадат и с поведението на кабинета Ердоган, чийто ресорни министри през миналата седмица неведнъж отправяха заплахи и дадоха да се разбере, че Турция ще продължи да защитава не само своите права, но и тези на кипърските турци.

Турският финансов министър Мехмет Шимшек постави две условия на Никозия за разрешаване на спора. Първото е кипърските гърци незабавно да спрат проучванията, докато не бъде намерено решение на кипърския проблем, като казва, че и Турция ще спре съвместните сондажи със Северен Кипър в района.

Второто условие гласи, че ако има експлоатация на природните богатства, всички приходи ще трябва да се управляват от ООН, така че те да се използват в бъдеще за повторното обединение на острова. Тази теза съвпадна и с неотдавнашното предложение на лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу пред ООН, което бе отхвърлено от Никозия.

Целта на тези условия е да бъде накарана Република Кипър да се откаже от суверенното право да експлоатира собствените си природни богатства, а едновременно с това да бъде оспорена нейната изключителна икономическа зона, в която се правят проучванията.

Тази линия, която Турция се стреми да прокара, вече получи подкрепа. Специалният съветник на генералния секретар на ООН Александър Даунър побърза да заяви готовност за посредничество на световната организация, а европейският комисар по разширяването Щефан Фюле лансира “рецепта за Егейско море”, като за първи път повдигна въпроса да се прибегне до международния съд в Хага за уреждане на проблема.

За отбелязване е, че двете изявления бяха направени в един и същ момент, което основателно подсказва, че е имало предварителна договорка между Даунър и Фюле в подкрепа на турските искания. Предложението на Даунър за посредничество на ООН е първата стъпка, а това на Фюле за международния съд в Хага се смята за втора допълнителна стъпка.

Заслужава внимание фактът, че Турция все още не е ратифицирала конвенцията на ООН за морското право и следователно предложението на Фюле за прибягване до съда в Хага се отнася в действителност до Република Кипър, която, ако приеме препоръките на еврокомисаря, би могла да доведе нещата до оспорване на собствената й изключителна икономическа зона, както и на суверенното й право да търси въглеводороди там.

В същото време споразумението за делимитиране на континенталния шелф между Турция и Северен Кипър е стъпка към реализиране на плановете на Анкара за стратегически контрол в района. От това споразумение става ясно, че Турция се стреми да отстрани Гърция и Кипър, като отвори голям коридор в морето до Египет.
Анкара натиска Бейрут да се откаже от споразумението с Република Кипър за делимитиране на изключителните икономически зони между двете страни.

При неотдавнашната си среща с ливанския премиер Наджиб Митаки в Ню Йорк турският външен министър Ахмет Давутоглу му казал, че Турция отхвърля споразумението между Бейрут и Никозия, като го призовал да се откаже от това споразумение с Кипър и да подпише ново с Турция.

БТА

Публикувана на 10/03/11 21:20 http://e-vestnik.bg/12788/orientalski-pazarlak-za-kipar/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване