10/03/11 19:49
(http://www.klassa.bg/)

Феновете не вярват на сълзи

Имаме сили в края на полусезона да сме първи или втори в класирането, каза вчера спортният директор и треньор на „Левски“ Георги Иванов – Гонзо. Оптимистичната му прогноза дойде след гръмкото 4:0 над безобидния през тази есен „Локомотив“ (Сф) и едва ли е стоплила много сърцата на привържениците на столичния гранд. Защото те отдавна вече не вярват на празни обещания от сорта на „отборът ще е по-силен през пролетта“ или „на новите им трябва време, за да се сработят“.
Привържениците на „сините“ дори не се тревожат чак толкова много от това, че от две години любимците им нямат титла или купа – в историята на „Левски“ е имало и по-дълги периоди на суша. Феновете се притесняват повече от слабата игра на своите, от безидейността, от липсата на перспектива пред отбора и от пълната самозаблуда, в която живее Георги Иванов-Гонзо. И в която той безуспешно се опитва да оплете и „сините“ привърженици.
Публиката на „Левски“ вижда как за някакви си 2-3 месеца абсолютният новак в елита „Лудогорец“ (Разград) сглоби съвсем приличен отбор, а „Левски“ е във фаза „сработване“ вече над 2 години. Сините фенове виждат още как вечният съперник ЦСКА си трупа победите и точките, докато техните любимци безславно губят мачове. На феновете им омръзна след всяка победа на „Герена“ да слушат как „Левски“ се възражда, започва да играе красиво и тръгва на поход към титлата до...следващия кръг, в който някой що-годе приличен отбор буквално прави „сините“ за смях.
В момента столичният гранд играе като класически провинциален отбор от края на миналия век - „напред, на нож“ и с „левски“ сърца вкъщи, но с опълченска тактика в миша душа, когато напусне дома. Дори гръмката победа над коравия „Литекс“ дойде след индивидуални изяви на отделни футболисти и след много късмет – без онзи футбол и левскарски дух, заради които „синята“ публика често е аплодирала своите дори когато губят. В игрово отношение „Левски“ са толкова слаби и непостоянни, че само чакат да вкарат гол-два на противника и да се дръпнат панически назад.
Но не това е най-важното. Истината е, че всеки отбор има възходи и спадове в играта си. Дори ЦСКА са далеч от истината (с тази разлика, че те печелят мачовете си, а победителите не ги съдят). По-тревожното е, че в „Левски“ няма настроение и идея за промяна. Дори да стане чудо (а при тази игра на „сините“ е нужно именно чудо) и „Левски“ да стане шампион, това пак ще стане без настроение. Публиката го усеща и не се учудвайте, ако след месец-два феновете на стадион „Георги Аспарухов“ съвсем оредеят.
Георги Иванов обаче изобщо не обича да говори за проблемите в „Левски“ или да признава грешките си. Той приема критиките лично – сякаш милионите левскари не болеят за отбора си, а са се вторачили персонално в него. Гонзо дори е „готов“ за титла - с пробита защита, с офанзивни футболисти като историческото недоразумение Тони Калво и с постоянната бойна готовност да се раздели с някой от наистина добрите си футболисти като Владимир Гаджев или Дарко Тасевски например.
Ако Гонзо не спре да се самозаблуждава по този оперетен начин, „Левски“ го очакват много мрачни дни. А търпението на „синята“ България ще се изчерпа и г-н Георги Иванов ще трябва да си тръгне от любимия си стадион през задния вход. Защото всички знаят колко изменчива е любовта – особено във футбола.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване