10/04/11 05:24
(http://radiomilena.com/)

Дилма Русеф идва на официално посещение у нас

 У нас тази вечер на държавно посещение пристига президентът на Бразилия – Дилма Русеф. Визитата на първата дама на Бразилия е особено очаквано, заради българският й произход. Официално посещението на Дилма Русеф започва утре, предаде КРОСС.
Държавният глава отправи поканата си към г-жа Русеф през ноември м.г. Това е първо посещение на бразилски държавен глава в нашата страна от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва през тази година.
Посещението на г-жа Дилма Русев ще даде сериозен тласък на активния двустранен политически диалог на всички равнища, както и приемственост на най-високо ниво след многобройните срещи на българския президент с предишния бразилски държавен глава Игнасио Лула.
Президентите Георги Първанов и Дилма Русеф ще обсъдят възможностите за стимулиране на икономическото сътрудничество както в двустранен план, така и в рамките на стратегическото партньорство Европейски съюз – Бразилия и ще потърсят начини за по-нататъшно развитие на отношенията в областта на науката, об¬ра¬зованието и новите технологии, разширяването на културния обмен. Държавните глави ще обсъдят взаимодействието на България и Бразилия в международните организации и ще обменят мнения по актуални международни въпроси.
Първата среща на президента Георги Първанов и г-жа Дилма Русеф в рамките на посещението ще бъде на пл. „Св. Александър Невски“, където ще се състои официалната церемония по посрещането.
По-късно двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“, последвана от пленарни разговори на двете официални делегации.
В присъствието на президентите на България и Бразилия ще бъдат подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии.
Президентите Георги Първанов и г-жа Дилма Русеф ще си разменят висши държавни отличия. Г-жа Дилма Русеф ще получи орден „Стара планина“ с лента. Президентът Първанов ще бъде награден с орден „Южен кръст“, степен: „Голям кръст“.
Президентите на България и Бразилия ще говорят пред участниците в българо-бразилски бизнес форум.
Държавният глава и съпругата му г-жа Зорка Първанова ще бъдат домакини на официална вечеря на президента г-жа Дилма Русеф.
Президентът на Бразилия ще има срещи с председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът ще бъде домакин на обяд в чест на президента на Бразилия.
През втория ден от посещението президентите на България и Бразилия ще посетят Велико Търново и Габрово. Във Велико Търново държавните глави ще разгледат крепостта „Царевец“. В Априловската гимназия в Габрово президентите на България и Бразилия ще се срещнат с обществеността на града

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване