10/04/11 21:27
(http://e-vestnik.bg/)

Инвеститорите не искат да помнят какво правиха това лято

Асошиейтед прес

Съединените щати загубиха своя максимален кредитен рейтинг за първи път. Финансовата система на Европа изглеждаше пред сгромолясване. Валутните мениджъри се взираха в данните за сигнали, че икономиката е на път да изпадне в нова рецесия.

На финансовите пазари резултатът бе най-критичните три месеца  от дълбините на кредитната криза през 2008 и 2009 година. На инвеститорите косите им се изправиха: четири поредни дни в началото на август промишленият индекс Dow Jones изгуби над 400 пункта.

Колкото и много да им се иска на инвеститорите да оставят това  лято на резки колебания зад себе си, анализаторите предупреждават, че те трябва да се стягат за още такива периоди.  Дори ако следващият сезон на корпоративните печалби - през октомври - покаже, че компаниите все още правят пари, това може да не е достатъчно, за да успокои пазарите, докато по-големите въпроси за Европа не получат отговор.

Европейските дългови проблеми “ще продължат да засенчват всичко  друго на пазара, докато нямаме решение”, подчертава Стивън От, главен директор за инвестициите във Federated Investors.

Европейският съюз се бори с парализиращите дългове на няколко  страни. Ако тези държави не могат да се разплащат, то банките, които държат издадените от тях облигации, ще понесат тежки загуби и е възможно кредитирането да се затегне в цял свят, а това може да причини рецесия на много места.

Засега инвеститорите могат да очакват неприятни тримесечни  изявления. Индексът Standard and Poor’s 500 - основата за повечето взаимни фондове, които инвестират в Съединените щати, падна с 14% през тримесечието до края на септември.

По-рисковите акции се представиха още по-зле. Индексът Russell  2000 на по-малките компании потъна с 22% - достатъчно, за да отговаря на техническото определение за мечи пазар за първи път от март 2009 година.

Инвеститорите пренебрегнаха показателите на компаниите сами по  себе си и направиха своите залози въз основа на пазара като цяло. През повече от половината работни дни от 1 август, акциите  на над 400 от компаниите, включени в S&P 500, се повишиха или понижиха вкупом, според Bespoke Investment Group.

Досега тази година имаше 42 от тези дни “всичко или нищо”. При  подобно темпо може да бъде подобрен годишният рекорд от 52 дни, поставен през 2008 година.
Може би най-добрата инвестиция през това тримесечие бе точно  това, заради което се измъчваха всички - американските държавни облигации.

Цената на американските облигации значително се вдигна, дори  след като рейтинговата служба на S&P понижи неговия рейтинг с една степен на 5 август. На 22 септември доходността на знаковите американски облигации с 10-годишен падеж спадна до рекордно ниско равнище - 1,71%.

Изводът: инвеститорите предпочетоха сигурността пред печалбите.   При цялата несигурност, най-добрият залог изглежда бе, че правителството на САЩ ще изплати своите задължения, дори това да  означава оскъдни печалби за инвеститорите.

Опасенията за американската икономика се засилиха през  септември, след като Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) заяви, че съзира значителни рискове от икономически спад, които ще възпрепятстват едно бързо възстановяване. Сред тях са високата безработица, свитият жилищен пазар и бавното нарастване  на потребителските разходи.

УФР съобщи на 21 септември, че ще промени своя портфейл с  облигации, за да помогне за сваляне на лихвените проценти по ипотеките и останалите дългосрочни кредити. То се надява, че по-евтините пари ще накарат потребителите и компаниите да харчат  повече. Мрачната икономическа перспектива, очертана от УФР, обаче изпрати Dow Jones със 675 пункта надолу, което причини спад с близо 6% за два дни.
Суровините, като петрола, медта и царевицата, потънаха поради  опасенията, че търсенето ще пресъхне. Златото поевтиня с почти 10% между 19 и 23 септември, тъй като инвеститорите продаваха своите запаси, за да покрият загубите си на други финансови пазари.

Малцина анализатори са на мнение, че фондовата борса ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване