10/04/11 16:04
(http://www.klassa.bg/)

Най-големият телескоп в света ще търси извънземни

Поставен в купол, висок 74 метра и с огледало с размерите на половин футболно игрище, телескопът EELT (Европейският изключително голям телескоп) ще е най-голямото око на Земята, което ще търси следи от извънземен живот, съобщи „Дейли мейл“.
Чувствителността на устройството в пустинята Атакама в Чили към видимата и инфрачервената светлина е десет пъти по-висока в сравнение с всеки друг телескоп. Европейският телескоп ще даде възможност на астрономите да видят първите галактики отпреди 14 млрд. години и да помогне за разгадаването на мистерията около тъмната материя и тъмната енергия, за да намерят учените обяснение за еволюцията на Вселената. EELT ще може да заснема образи, 15 пъти по-ясни от тези на космическия телескоп „Хъбъл“, който е в орбита от 1990 г.
Инженерите ще трябва да взривят 3017-метровия връх на планината Серо Амазонес в Чили, за да поставят телескопа, ако той получи финално одобрение от 15-те международни партньори на Европейската южна обсерватория през декември. Ако това се случи, се очаква обсерваторията да заработи през 2020 г. EELT ще бъде поредният инструмент, който ще се присъедини към европейските обсерватории в Чили. Пустинята Атакама е любимо място за тези цели заради сухото и ясно време, което е изключително благоприятно за наблюдения. Там никога не вали, а най-малко 320 от нощите през годината са ясни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване