10/05/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Moody's оряза рейтинга на Италия с три степени

Рейтинговата агенция Moody's оряза оценката си за дългосрочния дълг на Италия с цели три степени с негативна перспектива, което се случва за първи път от 1993 г. насам. Освен това агенцията постави под негативна перспектива текущия рейтинг на страната, което показва, че са възможни допълнителни редукции в следващите месеци, ако държавният й дълг продължава да расте. Това става само няколко седмици след като конкурентите от Standard and Poor's също намалиха рейтинга на Ботуша. Прогнозата им за развитието на ситуацията в италианската икономика е негативна.
Сред мотивите на оценителите от Moody's са забавянето на икономическия растеж, големият публичен дълг, както и политическите несигурности. Oсновните проблеми на Рим са ниската производителност на труда и негъвкавият трудов пазар. Реформите на правителството само маркират някои от структурните проблеми, което е заплаха за икономическия растеж на страната, пише още в съобщението на агенцията.
Moody's отбелязва още, че расте недоверието към правителството и способността му да постигне поставените фискални и икономически цели. Повече от половината от предприетите икономически мерки са базирани на очакван ръст на приходите, който може и да не се състои заради икономическата слабост на еврозоната. Оценителите са на мнение, че доверието е твърде крехко и направеното досега не е достатъчно за пълното му възстановяване.
Съобщението бе разпространено след приключването на търговията на американските борси във вторник, но тепърва ще окаже натиск върху кредитите, от които се нуждае Италия.
Според италианския премиер Силвио Берлускони решението на Moody's е очаквано и правителството взима мерки да изпълни фискалните си цели и през 2013 г. бюджетът да е балансиран.
Освен това от оценителите предупредиха, че могат да намалят рейтингите и на други страни с кредитна оценка под ААА поради опасенията от задълбочаване на дълговата криза в региона, съобщи „Блумбърг“. Засега защитени са държавите с топоценка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване