10/05/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

БДЖ отново на изходна позиция

Държавният холдинг БДЖ за пореден път доказа далновидността си, изплащайки изрядно лихвите и вноските по заема от Световната банка от 1995 г. Тогава условие по кредита беше пазарни реформи в предприятието и рентабилни продажби. И бе последван от незабавно поскъпване на жп превозите, малко по-късно – и от разделянето на предприятието на релси и на вагони – Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и холдинг БДЖ. Тъй като и това не помогна, сега се обмисля продажбата на единствената потенциално печеливша дейност на железниците - „Товарни превози“. След тази приватизация ще остане само т.нар. подвижен състав - локомотивите. За вагоните няма защо да се притесняваме, след като по думите на транспортния министър Ивайло Московски през последните 5-6 години нови „собственици“ са намерили около 1000 пътнически вагона.
16 години по-късно железницата е на същата изходна позиция и с нова молба за заем, пак от същата банка. Разликите са в размерите на заемите – през 1995 г. - 131 млн. долара, докато сега е за над 300 млн. долара.
Единственото далновидно в политиката на БДЖ е, че е обслужвала този заем. Това обаче обяснява още нещо - защо нито една друга банка, освен Световната, не иска да отпусне кредит.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване