10/05/11 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

България натюр в собствен сос с гарнитура от мутри, каруци и корумпирани ченгета

Ще ви предложа извадка от препоръките на френското външно министерство към желаещите да посетят България. Става дума не за секретните информации на Уикилийкс или за измислените такива на Бъзикилийкс, ами за документ, основаващ се на обективни наблюдения и предназначен за широката публика. Можете да откриете както оригиналния текст за България, така и препоръки за всички държави и дестинации по света, върху сайта на френското министерство на външните работи.

Мисля, че написаното би могло да е в полза не само на френските туристи, но и на българските, защото съм убеден, че ние сме подложени много по-често и по много повече начини на неприятности в нашата родна страна, отколкото един случаен посетител, дошъл и заминал си (в повечето случаи окончателно) със смесени чувства и странен привкус от допира с българската роза, киселото мляко и цветущия език и маниери на Ицето Стоичков или Бате Бойко.

Искате ли да видите как гледат на нас другите? Моля, почерпете се с една солидна доза… мнителност.

СИГУРНОСТ

„Като цяло България може да се определи като относителна сигурна по отношение на безопасността във всекидневието, но въпреки това туристите (и в частност пътуващите самостоятелно) трябва да спазват няколко елементарни мерки за сигурност.

- Нощно време не ходете пеш извън центъра на населените места. Избягвайте района на ЖП гарата в София и като цяло избягвайте неосветените паркове и подлезите.

- Трябва да се обърне специално внимание на отношението към хората, намиращи се до луксозни автомобили или близо до изходите на баровете и ресторантите. Става въпрос за бодигардове на известни личности или бизнесмени. По принцип носят оръжие и могат да проявят агресивност или да извършат насилие. Избягвайте всякакъв контакт с тях и не отговаряйте в случай на провокация.

- Не оставяйте чантата си без наблюдение, кражбите са много разпространени в градовете, най-вече в туристическите средища, търговските центрове… Направете си ксерокопие на документите…

- За да се предпазят от всякакъв евентуален проблем, приканваме нашите граждани да сменят валута само в хабилитирани учреждения с международна известност и да не носят със себе си големи суми пари. Бъдете също така бдителни при теглене на пари от банкомат (растящ брой на измами с банкови карти).

Уведомяваме пътуващите с личен автомобил за наличието на бум на автомобилни кражби, най-вече на 4х4 и глобално на нови модели. Живо препоръчваме да не оставяте документите на колата, както и документи за самоличност в автомобила. Не пътувайте нощно време, ако не е наистина наложително (лоши пътища, наличие на каруци, животни и спрели автомобили без осветление). Не оставяйте автомобила си без наблюдение и избирайте охраняваните паркинги.”

ТРАНСПОРТ

Пътна инфраструктура: Пътищата са в изключително лошо състояние, особено в края на зимата. Затова препоръчваме да се кара много внимателно заради многобройните дупки, понякога зеещи, с които пътните артерии са осеяни дори и в центъра на София. Горещо ви препоръчваме да разполагате с резервна гума… Можете също така да се натъкнете на бездомни кучета, за което свидетелстват многобройните животински трупове покрай пътищата…

Допустимото алкохолно съдържание на кръвта е от 0,5Г/Л. Въпреки честите полицейски проверки количеството пътни нарушения е несравнимо по-голямо от това, което можете да срещнете в Западна Европа…

Случаи на фалшиви полицейски проверки, за щастие редки, бяха сигнализирани от местните медии… Дребната корупция е все така разпространена и може да се натъкнете на полицай, който да поиска „обезщетение” в брой, за да си затвори очите за дадено истинско или измислено нарушение. В такъв случай изискайте разписка и запишете името на служителя.

Предпазни мерки при пътуване с такси, особено при пристигане на летище София.

Въпреки подобрения полицейски контрол и засиленото наблюдение на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване