10/05/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите ще са две седмици извън пленарната зала

Народното събрание няма да заседава от 12 до 21 октомври, за да не се използва парламентарната трибуна за предизборна агитация. Това решение взеха на вчерашното си заседание народните представители. През този период депутатите няма да могат да ползват служебните автомобили и другите си привилегии. Дебатите за приемането на текста продължиха почти три часа.
„Категорично не става въпрос за нова ваканция на парламента, защото постоянните комисии ще заседават“, коментира Цецка Цачева, която е вносител на предложението. Според нея, ако работата на Народното събрание продължи по време на предизборната кампания, трибуната ще бъде използвана за агитация. Председателят на парламента смята, че заседанията трябва да спрат, защото извънпарламентарните политически сили ще бъдат поставени в неравностойно положение.
От Синята коалиция и БСП се обявиха против предложеното прекъсване на работата на депутатите. Социалистите даже поискаха оставката на председателя на парламента, ако не си оттегли предложението.
„Вие сте тук не защото сте привилегировани, а защото носите отговорност за съдбата на тази страна. Това е проблемът, че не искате да я носите в дните преди изборите. Трябва да съберете малко сили и да изтърпите за 10 дни опозицията“, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.
Михаил Миков от БСП упрекна управляващите, че за първи път в новата история на България се опитват да прекъснат функционирането на парламента.
„Не коли, бюфети и кюфтета, а орган, в който 240 изпратени от отделните райони граждани представляват целия български народ“, допълни левият депутат.
Според зам.-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов от ГЕРБ, откакто парламентът е започнал работа през август, опозицията не спира с политическата агитация. Той заяви, че от ПГ на Коалиция за България са използвали сградата на парламента за предизборна агитации, като са дали думата от мястото за брифинги на кандидат-кмета си за София.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване