10/05/11 21:37
(http://e-vestnik.bg/)

Какао на прах за народа. Азия променя пазара

Ройтерс

За да получите представа как нововъзникващите пазарни икономи променят световните потребителски модели, не е нужно да търсите по-далеч от какаовото зърно. Стотици милиони нови потребители в Азия и другаде по света търсят все повече шоколадови кексчета, бисквити, напитки и сладолед. Това увеличава търсенето на какао, но и променя какаовия пазар.

Когато се преработи какаовото зърно, от него се получават горе-долу равни части масло и прах. Маслото отива в продуктите, които се топят в устата ви, както и в сапуни и козметични препарати. Прахът се използва в сладкиши, бисквити и напитки. До неотдавна доставчиците имаха толкова много излишен какаов прах, че понякога го изгаряха в бойлери като гориво. През последните две години обаче цената на какаовия прах се увеличи над два пъти и мелниците изнемогват.

“През последните години търсенето на прах определено надмина търсенето на масло, което се дължи на факта, че повечето приложения в страните с нововъзникващи пазарни икономики са базирани на праха”, посочи директорът, отговарящ за какаото и шоколада в американския аграрнопромишлен комплекс Cargill, Джос де Лур.

Световните продажби на шоколад са се увеличили с 2 % до 83,2 милиарда долара през 2010 година, според компанията за проучване на пазара Mintel. Те са подпомогнати от растежа в страни като Китай, където продажбите са нараснали с 21% до 976 милиона долара, и Индонезия, която пък е най-големият консуматор на шоколад в Югоизточна Азия. Там продажбите са скочили с 26 % до 888 милиона долара.

Важно е да се отбележи, че именно търсенето на прах е нараснало най-бързо. Сингапурската компания Petra Foods Limited, която е третият по големина в света снабдител с какаови съставки, посочва, че годишното потребление на какаово масло в света сега е между 900 000 тона и 1 милион тона спрямо 850 000 - 900 000 тона преди две години. Търсенето на прах е нараснало по-бързо до 1,1-1,2 милиона тона спрямо 800 000 - 850 000 преди две години.

“В миналото пазарите на нововъзникващите икономики нараснаха доста, но бяха много малки, така че не можеха да засегнат толкова много световния пазар”, посочи ръководителят на сладкарските и захарни изделия в най-голямата в света компания за храни Nestle SA Марсело Мелчиор. “Сега обаче те са набрали критична маса и продължават да растат, така че влияят на целия пазар”.

До известна степен какаовият бизнес прави пълен кръг. Шоколадът идва за първи път от Латинска Америка като напитка. От 1828 година, когато холандците се научили как да извличат какаово масло, преобладават шоколадовите продукти като шоколадовите блокчета, пралините и дражетата. Хората от Северна Америка и Западна Европа ядат твърд шоколад вече над сто години, откакто той започва да се продава в средата на 19 век във Великобритания.

Сега нововъзникващите пазарни икономики - особено Азия - дават тласък на вкуса към по-леките лакомства. “Ако разгледате Източна Европа и Латинска Америка, пазарите са доста по-установени, когато става дума за вкуса към какаото, отколкото в Азия,” посочи Мелчиор от Nestle. “От гледна точна на културата хората не са свикнали токова на този вкус”.

Пристрастени към сладкото

Може да нанесете какаовата икономика на двете скорости върху карта. В богатите части на света растежът на продажбите на шоколад е едноцифров, според Nestle. Шоколадово блокче може да бъде достъпен лукс, но то се оказва по-малко устойчиво на рецесия, отколкото твърди народната мъдрост.

В страните с нововъзникващи пазарни икономики обаче растежът е двуцифрен. В много части от Азия, Латинска Америка и Източна Европа потребителите обикновено за първи път се докосват до шоколадовия вкус чрез по-меките продукти, които са на основата на какаов прах, а не шоколадови блокчета.

“Кит Кат (Kit Kat) може да минава за прекалено шоколадов за потребителите на някои от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване