10/05/11 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Китай и Русия спряха резолюцията на ООН за Сирия

Китай и Русия наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща насилието в Сирия при потушаването на антиправителствените протести, при което бяха убити най-малко 2700 души от средата на март, съобщи Би Би Си.
Девет страни в 15-членния съвет подкрепиха резолюцията, а четири се въздържаха при гласуването във вторник вечерта. Тонът на резолюцията, изготвена от Франция, Великобритания, Германия и Португалия, беше предварително смекчен именно за да се избегне налагането на вето, като от предварителния текст отпадна директният призив за санкции срещу Дамаск. Според Москва и Пекин обаче резолюцията не съдържа клауза, която да предотврати външна военна намеса в Сирия.
Американският пратеник в ООН Сюзън Райс обяви, че Вашингтон е бесен заради вота. По думите й ветото срещу резолюцията е „евтин трик на онези, които предпочитат да продават оръжия на Дамаск, вместо да застанат на страната на сирийския народ“. „Днес смелите сирийци могат да видят кой в този съвет подкрепя стремежите им към свобода и универсални човешки права“, каза още Райс. Сирийският пратеник в ООН Башар Джаафари от своя страна обяви, че страната му е изумена от усилията на съвета да подкопае стабилността и сигурността в региона и в Сирия. Сюзън Райс напусна залата в знак на протест, когато Джаафари обяви, че Вашингтон използва правото си на вето, за да защитава Израел, което може да се разглежда като „съучастие в геноцид“.
Според френския представител в ООН Жерар Аро ветото показва „пренебрежение към законните интереси, за които се води битка в Сирия“. По думите му обаче никое вето не може да даде карт бланш на сирийската власт, която е изгубила легитимността си, да убива мирни граждани“. „Не става въпрос за формулировка. Това е политически избор. Това е отхвърляне на всички резолюции на съвета срещу Сирия“, подчерта Аро.
Според руския пратеник в ООН Виталий Чуркин обаче съществува „конфликт на политическите подходи“ между неговата страна и европейските членки на Съвета за сигурност. Москва иска „мирно разрешаване на конфликта“, подчерта Чуркин. Сирия е най-близкият съюзник на Русия в Близкия изток и един от големите клиенти на руските оръжейни производители, коментира „Файненшъл таймс“.
Китайският пратеник в ООН Ли Баодун обясни, че Пекин е загрижен заради насилието, но се противопоставя на резолюцията, тъй като „санкциите или заплахата за санкции не помагат на ситуацията в Сирия, а я усложняват“.


Асад плаши с война Тел Авив, ако НАТО се намеси

Сирия ще нанесе ракетни удари срещу Израел, ако НАТО започне военни действия в страната. Това обяви президентът Башар Асад по време на разговор с турския външен министър Ахмет Давутоглу, съобщи Интерфакс. „Ако срещу Дамаск бъдат приети безумни мерки, са ни необходими не повече от шест часа, за да разположим стотици ракети на Голанските възвишения и да ударим Тел Авив“, каза Асад. Освен това сирийският президент заплаши, че ще призове и ливанското движение „Хизбула“ да се включи в атаките срещу Израел. „Всички тези събития ще станат в първите три часа, а през останалите три Иран ще обстрелва американските кораби в Персийския залив и европейските и американските интереси ще пострадат“, каза още Асад. Според иранската агенция Фарс, цитирана от израелската редакция на Нюзру, евентуално нападение срещу Сирия ще бъде последвано от запалване на петролните кладенци в района на залива, както и блокада на Ормузкия пролив, през който се транспортира голяма част от близкоизточния петрол. Заплахите на Асад са в отговор на предупреждението на турския министър за възможни действия на НАТО и САЩ, ако сирийските сили за сигурност не прекратят насилието срещу протестиращите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване