10/05/11 17:21
(http://www.klassa.bg/)

Клиентите на оръжейните компании са най-безнаказани

Китай и Русия наложиха вето на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, която при това бе считана за доста мека.
Американският пратеник в ООН Сюзън Райс бе толкова ядосана, че направо определи ветото като „евтин трик на онези, които предпочитат да продават оръжия на Дамаск, вместо да застанат на страната на сирийския народ“. Франция, една от вносителките, също не скри недоволството си. Съветът за сигурност не за първи път е блокирал важни резолюции, и то по-често с вето от страна на САЩ, така че вчерашното гласуване не може да се счита за прецедент. Ясно е, че икономическите интереси определят геополитическите процеси, но винаги има някакви морални бариери, които не бива да се прекрачват. В случая Пекин и Москва извършиха един крайно неморален жест. Сирийският режим дотолкова се самозабрави, че започна да избива по хиляди на ден, а светът гледа и не предприема нищо. Военна интервенция от типа „Пустинна буря“ никой не желае, защото Дамаск няколко пъти заплашва, че ще нападне в отговор Израел. Вчера Башар Асад дори каза, че освен стотиците ракети, които ще хвърли срещу Тел Авив, ще включи и ливанските екстремисти от „Хизбула“ в нападението.
На фона на това предизвикателство на Дамаск застъпничеството от страна на Москва и Пекин няма никакво оправдание. Без да се стига до дрънкане на оръжие, режимът в Дамаск може да бъде обезсилен икономически. Но жалкото е, че дори за тази по-мека мярка няма политическо съгласие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване