10/05/11 17:21
(http://www.klassa.bg/)

ОПЕК рискува мечи пазар с възстановяването на либийските доставки

Падането на петрола на ОПЕК под $100 за барел за пръв път от февруари насам е предпоставка за свиване на производството от картела с оглед възобновяването на либийския добив и разклащането на глобалното възстановяване.
Кошницата от сортове суров петрол на ОПЕК падна до $99,65 на 3 октомври, което е 18% под най-високото равнище за тази година, т.е. на 2% от спада, обозначаващ наличие на мечи пазар. Brent се срина с 20% от априлския си връх, а суровият петрол на New York Mercantile Exchange поевтиня с 32%.
Поевтиняването на черното злато се дължи на комбинация от фактори. САЩ, най-големият потребител на енергийни носители в света, демонстрират първи наченки на рецесия, а европейската дългова криза се задълбочава точно когато Total и Eni възобновяват производството си в Либия. ОПЕК, която осигурява 40% от предлагането на петрол в света, ще свие добива си, за да предотврати спад на Brent под $90 заради увеличаването на разходите от членките от Близкия изток, казват Barclays и Deutsche Bank. Саудитска Арабия, най-големият представител на ОПЕК, увеличи добива си пет поредни месеца тази година.
„Кралството засили производството, за да компенсира част от загубеното в Либия, а сега, след като нещата се нормализират, вероятно ще тръгне в обратна посока, предвижда Даниел Йергин, съосновател на IHS Cambridge Energy Research Associates и автор на "Наградата: епичният поход към петрола, парите и властта", удостоена с „Пулицър“. Въздействието на Либия ще зависи от глобалната икономика.“

Борба със спада

През септември Brent регистрира най-големия месечен спад от май 2010 г. насам, след като Eni, най-големият чуждестранен инвеститор в Либия, поднови работата си със затихването на борбата срещу 40-годишното управление на Муамар Кадафи. Собственикът на най-големите залежи в Африка ще добива по 500 хил. барела петрол дневно до края на този месец, заяви Нури Беруиен, председател на държавната National Oil Corp. Страните от ОПЕК, които компенсаторно засилиха производството си, ще коригират в обратна посока, тъй като северноафриканската държава подновява износа, заяви на 19 септември генералният секретар на картела Абдала ел-Бадри, който е и либийски представител.
Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, произвеждаше по 9,85 млн. барела дневно през август, което е най-високият темп от 1980 г. насам и с 22% над квотата й, сочат данните на „Блумбърг“. Производството вероятно ще остане около рекордните нива, докато американските и европейските икономически проблеми не достигнат нововъзникващите нации, а либийският износ не бъде абсорбиран от ръст в глобалното търсене, казва представител на страна от ОПЕК.
„ОПЕК ще има основание за тревога, ако мрачните сценарии се сбъднат и засегнат търсенето на петрол, докато либийското производство се връща, казва Адам Симински от Deutsche Bank във Вашингтон. Някои членки ще имат проблеми, ако Brent падне до малко над $90.“
Фючърсите на Brent с най-скорошна доставка се покачиха с 1,8%, първият им ръст за последните четири дни, до $101,57 за барел на лондонската борса ICE Futures Europe. Суровият петрол поскъпна с 3,7% до $78,46 в електронната търговия на NYMEХ.
Цена на суровия петрол между $70 и $80 за барел ще е „справедлива“ за производители и потребители, заяви на конференция в Рияд през февруари петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими. ОПЕК няма да позволи спад под $90 заради нуждата от постъпления, с които да финансира социалните разходи, казват Barclays, Deutsche Bank, HSBC, Societe Generale и Центърът за глобални енергийни проучвания.
Страните от Залива в момента харчат $150 млрд. в опитите си да успокоят обществените вълнения, довели до свалянето от власт на лидерите на Тунис, Египет и Либия. ОПЕК се готви да спечели рекордните 1 трлн. долара от петрол тази година, твърдят от Министерството на енергетиката на САЩ.
Brent с доставка през 2012 г. в момента се търгува за $96,31 за барел според усреднения резултат от месечните договори за годината. Това е с 16% по-малко от $114 за барел, усреднена цена от 37 прогнози на анализатори, запитани от „Блумбърг“.

Низходящ риск

Министрите на държавите от ОПЕК ще проведат второто си заседание за годината на 14 декември във Виена, за да решат колко от техния петрол ще е необходим на света през 2012 г. Търсенето на суров петрол, добиван от страните в ОПЕК, ще падне от 30,5 млн. през последните месеци на тази година до 29,8 млн. барела на ден през второто тримесечие, твърдят от Международната агенция за енергията (МАЕ). Групата е добивала по 30,3 млн. барела на ден през август според организацията.
„На хоризонта се забелязват черни облаци, които сочат сериозен низходящ риск, а вносът на петрол в Индия и Китай намалява“, заяви на 3 октомври Али ал-Ябуни, президент на ОПЕК и представител на ОАЕ. Повечето развити държави отново се връщат към рецесия, а САЩ вече се борят със свиването на икономиката си, заяви на 27 септември Нуриел Рубини, съосновател и председател на Roubini Global Economics.
„Колко ще се намалят доставките и как, трябва да решат от ОПЕК, заяви по телефона на 14 септември Хари Чилингирян от BNP Paribas. Основната трудност е да се балансира търсенето спрямо несигурността на предлагането. Икономическите прогнози се влошават, но съществува и несигурност по отношение на доставките от Либия, защото не се знае кога тя ще се върне на пазара.“
Петролните компании се връщат в Либия, след като продължилият седем месеца въоръжен конфликт между поддръжниците и противниците на Кадафи спря добива на 1,6 млн. барела на ден. Италианската Eni съобщи, че може би ще й е необходима повече от година, за да възстанови пълния си капацитет от 280 000 барела на ден. Съвместното предприятие на Petro-Canada с либийската National Oil Corp. се очаква да достигне пълното производство от 100 000 барела на ден до края на годината, докато Total съобщи, че ще достигне капацитета си от 40 000 барела на ден отпреди войната „в рамките на няколко седмици“.
Възобновяването на добивите на либийски суров петрол може да доведе до понижаване на премията на Brent във фючърсните договори, заяви в доклад от 28 септември Сет Клайнман от Citigroup. И добави, че премията по договора за декември 2011 г. спрямо декември 2012 г., която беше около $4 за барел към 28 септември, „ни прилича на сигнал за продажба“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване