10/05/11 16:55
(http://www.klassa.bg/)

Орязаният рейтинг на Рим тласна еврото надолу

Въпреки че във вторник еврото успя да върне част от загубите си от края на миналата и началото на настоящата седмица, единната валута остана под сериозен натиск, тъй като още една от водещите световни рейтингови агенции понижи кредитния рейтинг на Италия в рамките на по-малко от 15 дни. След като в края на септември Standard & Poor’s намали оценката си за страната, преди два дни аналогични действия предприе и Moody's, чието понижение беше с цели три нива. В допълнение към това агенцията постави под негативна перспектива текущия рейтинг на Италия, което показва, че са възможни допълнителни редукции в следващите месеци, ако държавният й дълг продължава да расте. Според данни на статистическата служба Евростат размерът на задлъжнялостта е бил 116 на сто от брутния вътрешен продукт към края на 2010 г., което прави Италия втората държава-членка на еврозоната по този показател след Гърция. Макар че размерът на дълга не е проблем от скоро, в основата на решението на Moody's за понижение на кредитния рейтинг на страната стои рискът от допълнително влошаване на икономическата ситуация в Европа, което най-вероятно ще затрудни достъпа на Италия до пазарите на облигации и ще оскъпи заемите, които тя получава от инвеститорите.
Основната причина за спада на еврото през последните месеци са именно опасенията за разрастване на дълговата криза извън Гърция, тъй като евентуално драстично влошаване на финансите на Италия и Испания например би имало значително по-негативен ефект върху европейската икономика предвид големия дял на тези държави в брутния вътрешен продукт на еврозоната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване