10/05/11 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Златко Кълвачев, шеф на Центъра за диагностика на вируси и вирози във ВМА: Въвеждаме нова технология за изследване на вирусите

Проф. д-р Златко Кълвачев е възпитаник на Медицинска академия, София. Кариерата му започва във ВМА, където работи до 1995 г., след което се доказва като специалист и във Венецуела. След завръщането постъпва на работа в Националния център по заразни и паразитни болести, а от няколко месеца той е началник на новосъздадения Център за диагностика на вируси и вирози във ВМА


- Проф. Кълвачев, какво продиктува необходимостта от създаването на Центъра за диагностика на вируси и вирози във ВМА?
- В структурата на ВМА този център се създава сега. Той обединява съществуващите вирусологични лаборатории, а преследваните от него цели са разнопосочни. Основно ще се занимаваме с диагностика и анализ на вируси. Имаме идея да обслужваме не само контингента на ВМА, а да бъдем в полза на всички хора извън системата. Тук се провеждат както рутинни серологични изследвания, така и високоспециализирани молекулярновирусни изследвания, включително за различни неясни състояния, с които клиницистите имат проблеми.

- С какво ще бъде оборудвано новото звено на ВМА?
- В момента е оборудвано с техника, която позволява основно серологични изследвания. Търсим антитела към различни вируси както и техни антигени. Идеята е да разширим изследванията и да ги издигнем на по-високо ниво, като включим молекулярни изследвания. Тоест, да търсим и анализираме генетичен материал от вирусите, което ще даде възможност за много по-точна диагноза и, от друга страна, ще може да се прави количествена и качествена оценка на вирусната активност. Като се идентифицира генетичният материал на вируса, можем да оценим неговата агресивност и оттам нататък оценка на хода и изхода от заболяването.

- Какви преки резултати могат да се очакват от работата на центъра след откриването му?
- Пряко ще бъде рязко подобрено качеството на диагностика. Ще може да се правят прогнози за изхода на заболяването. Има вируси, които могат да се диагностицират с кръвни материали - серуми. Но има и вируси, за които изследването трябва да бъде генетично. Например папиломните вируси - там не се провеждат изследвания с кръв, защото този вирус не се намира в кръвта. Тези вируси се свързват с развитието на сериозни заболявания като рак на шийката на матката, на устата, ларингса, пениса, дори в някои случаи с рак на белия дроб. Други вируси също се свързват с развитието на рак, например полиомните, за които има данни, че участват в развитието на мозъчните и колоректалните тумори или на някои дегенеративни заболявания на мозъка, например вируса JC предизвиква заболяването прогресираща мултифокална левкоенцефалопатия.

- По каква схема ще работите с вашите колеги в страната?
- Системата на ВМА е стройна и работи перфектно. Освен контингента тук има прием на пациенти и изследвания и от страната. За съжаление при вирусологията голяма част от изследванията не се покриват от здравната каса и се заплащат от пациентите. В зависимост от вида изследвания за тях ще се заплаща от 20 лева до няколкостотин лева.

- С какъв екип ще работите?
- Екипът е сформиран. Състои се от 15 специалисти. Тук са известните вирусолози доц. Мекушинов и доц. Камаринчев, както и редица други колеги с дългогодишна практика.

- Планирате ли съвместна работа с ваши колеги от чужбина?
- Разбира се. Това е един възможен допълнителен източник на финансиране. Имаме връзки с няколко подобни центъра в Европа. Например в Хайделберг с професор проф. Франк Рьосел, имаме контакт Си Ди Си в САЩ, във Финландия и др. Тук ще си направим и наши проекти, които смятаме да разработим съвместно в системата на НАТО.

- Как е осигурено финансирането?
- Финансирането е трудно предвид обстановката в страната. Засега полагаме усилия и намираме. Центърът е новосъздаден и нещата се променят всекидневно. Сега вървят процедурите по оборудване, след това процедурите по диагностични китове, които са необходими да работят апаратурата, с която очакваме да бъде зареден центърът. Финансирането ще е от различни източници, вкл. проекти.

- Кога ще бъде официалното откриване?
- Мисля, че до края на годината ще започнем да работим реално, като направим един подарък на нуждаещите се във връзка със 120-годишнината на ВМА, която е през декември.

- На каква нужди отговаря новото звено?
- През последните години вирусологията много се измени. Работата мина на качествено нов тип изследвания и те постоянно се разширяват и се повишава тяхното качество. Ние няма да загърбим класическите методи за изследване, които си вървят. Наистина ще вървим ръка за ръка, защото тези изследвания се допълват, те не се изключват. Има и нови технологии, които смятаме да въведем. Например т. нар. LOOP-amplification, която не е използвана в България до сега. Това е метод за намножаване на генетичния материал на вируса и постигане на по-голяма ефективност на изследването както по-висока чувствителност и специфичност. Това е модерен метод, който настъпва по света с бързи стъпки. Идеята ни е да бъдем много близо до клиницистите и да обслужваме техните нужди. Тук разбирам очакванията на лекуващите лекари. Това ще повиши качеството на диагностика на заболяванията. Почти всички теми във вирусологията са по някакъв начин вързани с вируси. Тук е една голяма част от рака, тук е голяма част от хематологичните заболявания, респираторните болести и др. Сега във връзка с трансплантациите трябва да се държат вирусите под око, защото когато трансплантираният човек е под засилено потискане на имунната система, хроничните вируси се активират и те могат да доведат до големи проблеми, и могат да решат негативно изхода от една трансплантация, която може да е проведена перфектно. Така че основната ни идея е да бъдем близо до клиниката и да помогнем за по-добрата диагностика, по-доброто следене на протичането на заболяването и съответно изходът да е положителен.

- Предстои да посрещнем поредната вълна респираторни инфекции. Какво да очакваме?
- Очаква се сезонна вълна от грип, което е нещо нормално за тези месеци. Сега е моментът да се вземат съответните мерки за предпазване.

- Какви мерки трябва да предприемем?
- Мерките са две големи групи. Едната е профилактична. Сега е моментът конгингентите, които са подходящи за ваксинация, да бъдат ваксинирани с противогрипните ваксини. Друг вариант е да се стимулира неспецифично имунната система с помощта напр. на билките, мед, витамини и др.

- Кажете вашата предпочитана отвара от билки?
- Аз използвам чай от кантарион, мащерка, подбел като всекидневна напитка. Трите съставки се слагат по равно и се запарват, след което готовият чай се подслажда с мед.
Не е за подценяване и червеното вино. Нали знаете народната поговорка – пийте младо вино за здраве, а старото за удоволствие. Младото вино е изключително богато на антиоксиданти и има изключителен антивирусен ефект. Така че една чаша младо червено вино вечер може да върши добра работа срещу грипните вируси. Разбира се, не бива да се подценява и друга много важна част - личната хигиена. Това е много важно за предотвратяване на разпространяването на тези инфекции. Тези вируси са устойчиви и мръсните ръце могат да пренасят вируса и един човек пипайки дръжките в градския транспорт и след това си пипне носа да стане жертва на инфекция. Миенето на ръцете трябва да бъде многократно на ден. Така може да бъде прекъсната веригата.

- През последните години се прокрадват и мнения, които подлагат на съмнение ползата от ваксинирането...
- Ваксините имат своето място в профилактиката на вирусите. Не може така леко да се говори за или против ваксините като цяло. Всяка ваксина трябва да се разглежда сама за себе си. Например има ваксини, които са спасили човечеството от смърт. Например при тези против вариола, детския паралич и др. Много ваксини са с доказан ефект. Специално противогрипните ваксини са препоръчителни и наистина сега е моментът да се направят. Около месец преди грипната вълна, за да може да се изгради имунитет. Има контингент пациенти като възрастните, хора с хронични заболявания и други рискови групи, които задължително трябва да бъдат ваксинирани. Това антиваксинално мнение се споделя основно от младите, които са здрави и прави, и те си казват: за какво да се ваксинирам. Но действително има групи, които са изложени на повишен риск и те трябва да се ваксинират.

- Да очакваме ли нови вълни от свински и птичи грип?
- Нова вълна от нов вирус винаги може да се очаква. Основна характеристика на грипните вируси е, че те са силно променливи и във връзка с различни условия могат да се очакват всякакви комбинации в генетичния код на грипните вируси. В резултат от такива неочаквани комбинации се появата нов тип грипен вирус, който може да се кръсти по един или друг начин. Но не трябва да се преекспонират нещата. Винаги има атипични пневмонии и атипични епидемии.

- Хората се притесняват заради съобщенията за смъртни случаи. Какво можете да им кажете?
- Броят на смъртните случаи не е голям. Миналата от т.нар. свински грип починаха 20-30 души. Но от традиционния грип умират 1000-2000 души, но за тях никой не говори и се концентрира вниманието върху тези 20-30 души, които починаха. Така че грипът винаги може да усложни някое хронично заболяване и да доведе до нежелан изход.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване