10/05/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Развиваме бизнес отношенията с Бразилия в областта на зелената енергия

Президентът на Бразилия Дилма Русеф поздрави бизнес конференцията „Бразилия – България – устойчиво партньорство” с думите, че официалното й посещение е добър повод и може да стане основа за възобновяване на икономическото сътрудничество между двете страни. Надявам се от следващата година стокообменът между двете страни да достигне до около 1 млрд. долара от крайно недостатъчните сега 133 млн. долара, каза държавният глава на България Георги Първанов. Трябва да работим заедно в сферата на ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници, да търсим възможности за съвместно производство в хранително-вкусовата промишленост, както и в селското стопанство, посочи той. България може да бъде мост за бразилските инвестиции в Европа и Азия, подчерта Трайков. Страната ви представлява интерес за Бразилия заради икономическата стабилност, евтината работна ръка и ниските данъчни ставки, каза Фернанду Пиментал, министър на развитието, индустрията и външната търговия на Бразилия. Бразилия има за приоритет развитието на технологиите и иновациите.
Българските и бразилските бизнес отношения ще се възобновят в няколко конкретни области. Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков най-реална е възможността български компании да закупят бразилски самолети, а южноамериканската страна да построи регионален център за ремонт на своите машини у нас. Има вероятност България да внася и биоетанол от Бразилия, който е много по-евтин в сравнение с американския, каза Трайков. Производството на етанол в Бразилия ще бъде увеличено с 200% и се планира да достигне 1,5 млн. т, каза директорът за газ и енергия на бразилската компания „Петробраз“ Мария Даграса Фостър.
В хидроенергетиката също можем да си сътрудничим с Бразилия, каза още Трайков. Той даде за пример ВЕЦ „Итайпо“ в амазонската страна, която произвежда 11 хил. квт енергия, колко се добиват от шест централи от типа на АЕЦ „Белене“.
На българо-бразилския бизнес форум Трайков каза още, че можем да изнасяме за Бразилия етерични масла, химически продукти, червени вина и коняк. Той припомни на бразилските компании, че българското вино е първото, което се споменава в литературен източник и това е „Илиада“ на Омир. Министърът изрази желание двете държави да си сътрудничат и в сектора на туризма, защото до момента от 6 млн. чужденци, почиващи в България, само 3 хил. са бразилците. Толкова са и българите към южноамериканската страна.
Искаме да работим в България, въпреки че страната ви е малка за нашата голяма икономика, каза министърът на развитието, индустрията и външната търговия на Бразилия Фернандо Пиментал. Традиционният износ на Бразилия са стоки като захар и месо.
Двете правителства подписаха споразумение за търговско-икономическо сътрудничество.
Председателят на БТПП Цветан Симеонов и председателят на Националната конфедерация на индустрията на Бразилия Робсон Андраре подписаха споразумение, според което трябва да се увеличи информационният поток между двете страни. Бразилия е увеличила бизнеса си както на пазара на вноса, така и на износа си на различни стоки напоследък, подчерта председателят на бразилската конфедерация на индустрията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване