10/05/11 17:11
(http://www.klassa.bg/)

САЩ към Европа: Парите ни за отбрана са орязани, справяйте се

САЩ са изправени пред драматично съкращаване на бюджета за отбрана, което ще има реални последствия за НАТО. Това заяви Леон Панета вчера, след като за първи път стъпи в Европа в качеството си на министър на отбраната, предаде АНСА.
Преди началото на двудневната среща в Брюксел на министрите на отбраната на НАТО Панета предупреди, че „се лъжат онези, които още се надяват, че бюджетът на САЩ ще поеме удара от намаляване на парите за отбрана в европейските страни“. Пентагонът трябва да се справи с намаляване на разходите с над 450 милиарда долара в следващите 10 г. Ако Конгресът на САЩ не реши основните проблеми с дефицита, може да се наложи още по-голямо орязване, което ще бъде бъде пагубно за „нашата, но и за вашата сигурност“, предупреди Панета.
Вчера в Брюксел бе потвърдена новината на в. „Ел Паис“, че Испания ще участва в противоракетния щит на НАТО с морската база Рота в провинция Кадис. Така Испания се включва в ПРО заедно с Турция, Румъния, Полша и Чехия.
В Брюксел министрите обсъждат бъдещето на интервенцията в Либия, която се оценява като „успешен европейски формат“. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза, че не се очаква решение за прекратяване на операцията, „въпреки че тя е към края си“.
Другата тема на форума е Афганистан. Според Расмусен там е постигнат „значителен напредък“, но според ген. Джон Алън, командващ силите на САЩ и НАТО в Кабул, липсата на местни обучени кадри ще забави процеса на предаване на сигурността в афганистански ръце.
Министрите трябва днес да обсъдят и инцидента в Северно Косово, където умиротворителите от НАТО влязоха в сблъсък с етническите сърби.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване