10/05/11 21:46
(http://e-vestnik.bg/)

Суперкупата на шпионските игри - Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Асошиейтед прес

Когато иранският президент обвини САЩ в Общото събрание на ООН миналата година, че са организирали атаките от 11 септември, американски дипломати не бяха изненадани от тирадата. Дори още преди президентът Махмуд Ахмадинеджад да завърши подстрекателската си реч, американски дипломати напуснаха залата в знак на протест и бяха готови с писмено изявление, осъждащо неговите коментари. Сякаш САЩ много добре знаеха какво точно възнамерява да каже Ахмадинеджад.

Напускането на залата наведе на мисълта за една от добре известните, но рядко изричани истини за ООН. Международната организация, основана в името на мира и сигурността, е също така и място на шпионски и тайни операции, където някой може наистина да подслушва разговорите ви и да следи имейлите ви, или просто да прочете речта ви предварително.

Откриването на разискванията в Общото събрание всяка година е като Супер купата на шпионските игри в ООН. Чужди лидери идват всяка година в Ню Йорк с антураж от помощници и служители на силите за сигурност. Мнозина са изпратени, не за да се занимават с дипломация. Те са служители на разузнаването и са дошли да вербуват агенти в хотели и тихи кафенета из града. В тяхната работа хитрините и измамите са на челно място.

Докато дипломатите в ООН често правят заглавията в новините, агенти на ФБР преследват шпиони из града, адвокати от министерството на правосъдието искат от съдии да дада разрешение за подслушване, а ЦРУ търси чужденци, които могат да бъдат убедени да извършат предателство. Всичко това значи няколко напрегнати седмици, особено за подразделението на ФБР в Манхатън. Отделът за контраразузнаване на ФБР там отговаря за следенето на чуждите дипломати в страната.

Това е една от най-сложните операции по събиране на разузнавателни данни в САЩ и включва една от най-скъпите програми за електронно наблюдение на ФБР, казват бивши служители на американското разузнаване, пожелали анонимност по тези деликатни въпроси. Това едва ли е тайна за чуждите разузнавачи, които умело избягват наблюдението.

Иранците например са известни с това, че наемат много стаи в хотели из града и понякога отменят и подновяват регистрацията в последния момент, за да скрият кой къде ще отседне. Бивш служител на ФБР си спомня случай, когато иранците натъпкали може би десетина души в една стая и накарали американските служители да си мислеят, че поне един ирански служител спи в банята, вероятно във ваната.

Не са само иранците в Ню Йорк обаче. Бивши служители на разузнаването твърдят, че израелците действат едностранно в Ню Йорк и често създават объркване. Бивш служител на ЦРУ каза, че е трудно да се различат израелците, защото те често влизат в страната под друга националност, както направиха в Дубай, когато агенти на Мосад убиха служител на Хамас. В този случай агентите на Мосад фалшифицираха британски, ирландски и австралийски паспорти.

Други разузнавателни агенции като британските МИ6 работят в по-тясно сътрудничество със САЩ. МИ6 може да действа в Ню Йорк, но всяка информация, която нейните агенти съберат, трябва да бъде споделяна с американското разузнаване, каза служителят. ЦРУ има забрана да събира вътрешни разузнавателни данни, но тъй като ООН е смятана за чужда територия, тя може да извършва тайни операции там. Нейните агенти могат също да вербуват чужденци, които да шпионират за САЩ - основна цел на ЦРУ по време на откриването на Общото събрание.

Въпреки популярните твърдения, че ФБР и ЦРУ са винаги в противоборство, двете агенции си сътрудничат тясно по време на Общото събрание. ЦРУ и ФБР проучват имената от визите, дадени за влизане в САЩ. Има интерес към вербуването на хора, идващите в страната от места, където ФБР и ЦРУ не могат да работят като Иран и Северна Корея. Подготовката за тези операции може да отнеме ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване