10/06/11 19:46
(http://www.klassa.bg/)

ВСС избра шеф на спецсъда

Магистратът от СГС Георги Ушев оглави вчера специализирания съд, след като получи подкрепата на 21 от общо 23-ма от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Досега Ушев беше зам.-председател на Софийския районен съд, но от две години беше и командирован в СГС. Освен него за поста се състезаваха шефът на Районния съд в Сливница Георги Николов, който получи едва два гласа от кадровия орган на Темида, и Величка Иванова-Влашева, съдия в Пловдивския военен съд, която никой от членовете на ВСС не подкрепи.
Специализираните съдилища и прокуратури трябва да започнат работа на 1 януари 2011 г. Засега вакантни остават 23 места, както и постът на шеф на Апелативния съд.
Преди седмица Ушев се яви и на конкурса за председател на Апелативния спецсъд със същата концепция, но тогава получи едва пет гласа. Според висшите магистратите професионалният опит на съдията бил недостатъчен да оглави Апелативния съд, но напълно подходящ за първата съдебна инстанция.
“Основното в концепцията ми бе непрекъснатото повишаване на квалификацията както в областта на разглежданите дела, така и на хората, които ще дойдат да работят. Нека първо видим кой ще дойде да работи и дали има нужда от повишаване“, коментира Ушев след избора. Той подчерта, че Специализираният наказателен съд трябва да отговори на изискванията на обществото за компетентност, справедливост и принципно правосъдие, както и че това е неговата лична мотивация.
По повод липсата на въпроси към него от страна на членовете на ВСС Ушев обясни: „Самият факт, че получих 21 гласа от членовете на ВСС, за мен е достатъчен. Мога да бъда доволен, когато бъда удовлетворен от работата ми в този съд. Засега бях удовлетворен от работата ми в градския съд.“ Той припомни и че докато е бил зам.-шеф на Районния съд непрекъснато му се е налагало да работи в екстремни ситуации. „Почти денонощно сме осигурявали разглеждане на дела. Всички прокурори там и повечето от разследващите полицаи ми имат телефона и са ми се обаждали по всяко време на денонощието, организирали сме и в 23.00 часа разпити на свидетели, одобряване на протоколи – това не е ново за мен", обяви шефът на спецсъда.
Името на Ушев нашумя през лятото, когато Инспекторатът към ВСС го посочи като един от магистратите в Софийския градски съд, които бавят дела. По този повод Ушев заяви, че първоначално не се е кандидатирал за поста, тъй като „искаха да ме накажат за нещо, което смятам, че е несправедливо“.


Владимира Янева: Имам безупречен авторитет


Имам безупречен авторитет на един съвестен, коректен и справедлив съдия. Това обяви шефката на Софийския градски съд Владимира Янева пред bTV вчера. Според нея непрекъснатите спекулации за приятелството й със семейството на вътрешния министър Цветан Цветанов й създали негативен образ в обществото. „Няколко пъти съм споменавала - да, ние сме семейни приятели от дълги години и няма нищо обществено неудобно в тези отношения. Не смесвам личния си с професионалния си живот“, добави тя. Янева обясни, че не е подала оставка след избухналите скандали, защото смятала, че няма никакво вмешателство около назначението й, и не е искала да оставя започнатото по средата, без да довърши мисията си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване