10/06/11 18:47
(http://www.klassa.bg/)

Гърция прави референдум за дълговата криза

Гърция трябва да проведе референдум за дълговата криза, предлага вътрешният министър на страната Харис Кастанидис, предаде АФП. Пред парламента той е заявил, че е нужно в този критичен момент гръцките граждани да изразят позицията си по фискалните проблеми. Официално обаче говорителят на гръцкото правителство Елиас Мосиалос отрече да има подобни планове. Според гръцките медии, цитирайки министъра, в следващите три месеца, тоест до края на годината, ще се състои първият референдум за дълговата криза на страната. По думите му със сигурност допитването ще е за кризата и ще бъде организирано по начин, по който се провеждат националните избори. Той казва още, че референдумът няма да струва скъпо на държавата, но не уточнява колко.
Междувременно от Атина официално опровергаха информациите, че Германия готви предложение за 50-процентно отписване на гръцкия дълг. Премиерският съветник Лукас Пападимос е заявил, че Гърция трябва да се противопостави на подобна мярка, по-голяма от 21 на сто. Той добави, че приоритет за кабинета трябва да бъде пълното прилагане на програмата за стабилизиране на гръцката икономика. Според публикации в немския печат Берлин е изработил нов антикризисен план за предотвратяване на разпространението на дълговата криза в еврозоната и спасяването на европейската банкова система, който включва контролиран фалит на Гърция. По Коледа може да се реструктурира гръцкият дълг и вероятно страната да се върне доброволно към драхмата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване