10/06/11 10:28
(http://e-vestnik.bg/)

Джобс, създателят, като урок за нас, българите

Стив Джобс представя поредният модел айпод. Музикалният плеър, появил се за пръв път през 2001 г., е избран за “Джаджа на десетилетието”. Снимка: АП/БТА

„На никой не му се мре! Дори хората, които искат да отидат в рая не искат да умират, за да стигнат там” - това казва Стив Джобс в знаменитата си реч пред студентите от Станфордския университет през 2005 г. Но веднага допълва: „И все пак,  всички ни чака една и съща участ. Никой не се е отървал. И така е правилно, защото Смъртта най-вероятно е единственото най-добро изобретение на Живота. Тя е агентът на промяната. Тя прочиства старото, за да даде път на новото.” (виж тук цялата реч).

Дойде и неговият ред. Смъртта го прочисти, за да даде път на новото? Или за да го опровергае? Защото Джобс даде толкова новости на света, че е трудно да повярва човек на думите му как сега си отива, за да даде път на новото. Създаденото от Джобс е стъпка към бъдещето. С творенията си и с целия си живот той вече е вдъхновил бъдещите създатели, които ще донесат новото.

Джобс беше от най-великите създатели. В България обичаме да се хвалим, че сме „създали компютъра”. Защото бащата на американеца Джон Атанасов, бил българин. Компютърът е 100% американско изобретение. Атанасов и неговият колега създават т. нар. „компютинг машин”, която е основата на компютъра. В това няма нищо българско. Тези двамата не са завършили техникума „Попов”, нито са творили в български институт. Българинът може да се замисли по този въпрос, преди да се бие в гърдите, че е изобретил компютъра.

А компютърът в съвременния му вид и почти всички произтичащи от него джаджи са създадени от Джобс и колегите му. Той е главният двигател.

Стив Джобс е осиновено дете. Биологичният му баща е сириец. Не се е чуло в Сирия някой да издигнал паметник на Джобс и да се бие в гърдите, че е създал съвременния компютър, айпода и прочее. Както и в Ирландия не се бият в гърдите, че майката на Джон Атанасов е ирландка.

У нас сме далеч от усещането да мислим като част от света. Ние сме все по и най, а другите все искат нещо да ни излъжат. Затова сме някак изостанали и провинциално изолирани.

Стив Джобс принадлежи на света. От дете, оставено за осиновявяне, той става един от създателите на съвременния свят. Това у нас не може да се случи. Не защото я няма цялата бизнес, технологична и културна среда. Още от дома за изоставени деца ще се прекъсне връзката.

Как осиновено дете става съвременен гуру

Стив Джобс е незаконнороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън. Роден е на 24 февруари 1955 г. в района на Сан Франциско, недалеч от Силициевата долина, която започва да се развива като технологичен център. Още като бебе е осиновен от работническо семейство на Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян.

Прескача една година в училище благодарение на високия си коефициент на интелигентност, но по-късно е изключен заради серия лудории като хвърляне на бомбички и пускане на змии в класните стаи. Като ученик Джобс посещава лекции на фирма-подизпълнител на “Хюлет Пакард” в Пало Алто.

Той получава първата си работа на 12-годишна възраст, след като се обажда на основателя на “Хюлет-Пакард” (Hewlett-Packard) Бил Хюлет в дома му. Нает на лятна работа, където се запознава със Стив Возняк. Няколко години по-късно, през 1976 г., двамата основават “Епъл” в гаража на Джобс.

Тогава е на 21, а Возняк, който все още работи за “Хюлет-Пакард” - на 26 години.
Следва революционен успех на персоналните компютри “Макинтош”, кръстени на сорт ябълка (Джобс бил един месец ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване