10/06/11 19:03
(http://www.klassa.bg/)

ЕК спря наказателната процедура за боклука на София

ЕК спря делото по наказателната процедура за неправилно прилагане на европейското законодателство при управлението на отпадъците в София, съобщиха от екоминистерството. Решението е в резултат на постигнатия напредък в подготовката на втория етап на проекта на столицата. Строителството на депото вече започна, а общината обяви и търга за двете компостиращи инсталации. До края на октомври в Брюксел ще бъде изпратено проектното предложение за изграждането на завода за механично-биологично третиране. Според анализа на ЕИБ най-добрият вариант е съоръжението да произвежда RDF гориво, който се оценява на около 200 млн. лв. Проектът на Столичната община е за 360 млн. лв. и е най-големият, финансиран от програма „Околна среда”.
ЕК прекрати и процедура за пропуски и непълноти в докладваната в началото на 2009 г. национална инвентаризация за емисии на парникови газове. Наказателната процедура бе стартирана през май 2009 г. МОСВ обаче въведе липсващите данни, затова акредитацията ни бе възстановена през февруари 2011 г.



130 000 дка в България трябва да бъдат залесени


През тази година са планирани 20 000 дка за залесяване в страната при необходимост от залесяване на около 130 000 дка, съобщи на форум „Залесяването - алтернатива на климатичните промени“ Меглена Плугчиева, депутат от БСП, която отговаряше за усвояването на еврофондовете в правителството на Сергей Станишев. Финансовият ресурс, който се отпуска за това, е крайно недостатъчен. Липсват и инвестиции в сектора, а вкарването на стопанствата в 6 горски предприятия създава нелоялна конкурентна среда, смята Плугчиева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване