10/06/11 18:44
(http://www.klassa.bg/)

И HSBC понижи прогнозата си за растежа в Азия

Най-голямата европейска банка HSBC Holdings намали очакванията си за икономическия растеж на повечето азиатски икономики, предадоха световните агенции. Основните причини за ревизията на перспективите за страните от региона според експертите са свързани със заплахите за износа и отражението на понижаващия се курс на местните акции и валути. Европейската дългова криза и бавно възстановяващата се американска икономика сигнализират, че износът от Азия „почти сигурно ще бъде засегнат тежко“, се посочва в съобщението на финансовата институция. Вътрешното търсене пък ще намалее заради спада на валутните курсове и капиталовите пазари, като Азия (без Япония) ще постигне ръст от 7,3% през 2011 и 2012 г., което е по-малко от предходната прогноза за ръст от 7,5%.
Докато нарастването на азиатските икономики ще се забави, ръстът в Китай „ще се запази“, а ликвидността в региона е „достатъчна“, което трябва да помогне за предотвратяване на по-рязко забавяне, смятат от HSBC, предаде "Блумбърг".
Британската банка понижи очакванията си за ръст на БВП през 2011 и 2012 г. в Хонконг, Индонезия, Южна Корея, Малайзия, Сингапур, Тайван, Тайланд и Виетнам. Сред предварително надценените бяха Япония и Нова Зеландия. Държавите, на които прогнозите за растеж бяха запазени, са Китай, Индия, Австралия и Филипините. Прогнозите за растеж през тази година остават най-големи за Китай от 8,9% и експанзия от 8,6% през следващата.
Рисковете със сигурност се увеличават с всяка изминала седмица, в която политическата несигурност на Запад се задържа, коментира Фредерик Нойман, един от ръководителите на отдела, отговарящ за азиатските икономики в банката. Все още Азия може да избегне сътресенията при настоящото напрежение с помощта на Китай, добавя той.
HSBC се присъедини към групата на Goldman Sachs, която понижи очакванията си за азиатските държави, след като тежкото състояние на Европа и заплахата от рецесия в САЩ продължават да разтърсват финансовите пазари. През тази седмица Goldman Sachs понижи прогнозите си за световния растеж за 2011 и 2012 г., като за Азия очакванията бяха намалени до ръст от 7,1% за 2012 г. при заложени 7,8% в предходната прогноза.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване