10/06/11 11:12
(http://www.klassa.bg/)

Играта на четката за туш

 
 
Галерия за съвременно изкуство "1908"
(ул. "Ангел Кънчев" 1) от 18.00 часа.
11-22.10.2011 г.


Суми-е е нещо повече от техника, то е духовно пътуване. Суми-е е картина, която не показва нещо специално, тя просто съществува. Преведено "sumi" означава "черно мастило", а "e" - "пътека" и "живопис". Състои се предимно от мощни, бързо нахвърлени удари с четката. Кoeто е пропуснато и загатнато, често е по-важно и по-изразително от нарисуваното. Икономията на изразни средства е най-важното при Sumi-еE живописта.

Хайга е оригинална японска находка, смесваща образ и слово. Всъщност хайга е риуснака, инспирирана от стихотвориние или стихотворение, вдъхновено от рисунка. Тази комбинация между хайку стих и изображение притежава синтетична дъллбочина, която подсилва енергията на съдържанието на стиха и внушението на образа. Именно хармонията, разбирана като взаимозеиствие между креативни енергии (независимо дали образ и стих са в контрастна опозиция или съзвучно допълване), между тези две художествени начала се обособява в този междинен ганр хайга.
 
Както споделя самата Тихолова: "С поезия хайку се занимавам почти от 20 год.-постепенно открих света на малкия стих и съвсем естественно се появи интереса ми към хайга. Започнах да комбинирам рисуването с поезията и да съчетавам пестеливостта на думите при хайку с празнотата в суми-е, където по-важно е ненарисуваното.Привлечена съм от хайга,защото в нея има минимална образност с максимална изразителност и изискана недоизказаност".
 

Детелина Тихолова е родена в Добрич през 1970 г., живее и работи в Кюстендил. Учител по изобразително изкуство. Специализира текстилен дизайн. Занимава се с приложно изкуство - изработва порцеланови и дървени аксесоари за коса, порцеланови медальони, съдове и пана. Участва в общи изложби на Кюстендилската група на художниците.

От 1992 г. пише хайку, а от 2004 г. създава хайга. От 2008 рисува в стил суми-е. Свои текстове е публикувала в сп. “Пламък”, “Литературен клуб”, ”Dictum”, "LiterNet", хайку антологията “Пътят”. Публикации на хайга има в онлайн изданията “Full Moon”, “Simply Haiku” и “Haigaonline”. С фотография се занимава любителски от 1986 г.

Печели награди от електронния конкурс на "LiterNet" “Мечти по лято” (2002), от международния фотографски конкурс “За най-добра снимка от България, 2004″, както и от конкурса за хайга на Световната хайку асоциация (2004), от “Панаир на занаятите” - Варна, II-ро място, конкурс “Сувенири” (2006 и 2009). През 2009 г. печели конкурс на издателство "Арс" за издаване на дебютна книга – “Хайку, хайга, суми-е” която излиза през 2010 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване