10/06/11 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Израел - лятото на гнева свърши, недоволството остава

ДПА

Дафни Лееф в палатковия лагер. Снимка: исранюз

Централният булевард “Ротшилд” в Тел Авив почти възвърна обичайния си вид. Няколко булдозера и общински работници се бяха заели вчера да изравняват пясъчната ивица по средата, запазена за пешеходци и колоездачи, от двете страни на която има фикуси и еднопосочни алеи. От средата на юли стотици палатки бяха част от пейзажа по скъпия булевард. Обикновените израелци издигнаха палатките в знак на протест срещу скъпотията и скъпите жилища.

Вдъхновено от събитията в съседни арабски страни, движението скоро се превърна в най-големия социален протест в историята на Израел. Палатки започнаха да никнат бързо и в други градове и всяка събота вечер, след края на еврейския шабат при залез слънце, имаше демонстрации. Кулминацията бе на 3 септември, когато над 400 000 души излязоха по улиците в цялата страна - рекордно голям брой до момента в Израел. Последните десетки палатки по “Ротшилд” обаче бяха махнати късно завчера.

С официалното идване на есента израелското лято на гнева свърши, но недоволството остана. Водачите на протестите обещаха да продължат кампанията. Те планират следваща масова демонстрация да е на 29 октомври, за да съвпадне с откриването на зимната сесия на Кнесета и да напомни на законодателите за исканията на хората.

“Колко тъжно. Сега изглежда толкова различно и странно”, казва 34-годишния Йонатан, гледайки към булеварда от едно кафене на ъгъла. Йонатан е бил в палатковия лагер на протестиращите от началото на август. Той е от Северен Израел и ще започва магистратура по театрално изкуство в университета в Тел Авив. Онзи ден е прекарал нощта у приятел, а вчера сутринта е търсел да наеме апартамент със съквартиранти.

Месечният му бюджет е 1600 израелски шекела (425 долара). Въздиша, че вероятно ще трябва да си наеме нещо извън Тел Авив. “Невероятно е”, казва той за летния палатков протест. Протестиращите успяха да превърнат булеварда в “публично място” с дебати, лекции и филми, разказва той и обещава: “Протестът не е приключил”.

Така казват и дейците, превърнали се в лидери на социалното движение. Най-известният демонстрант бе 25-годишната Дафни Лееф, завършила видеорежисура и кино в университета в Тел Авив, която първа разпъна палатка в центъра на града. Тя всъщност даде старт на движението, след като е била изгонена от жилището си и е открила, докато търсила нов апартамент, че наемите са се удвоили само за няколко години.

Кметът на Тел Авив Рон Хулдай разреши палатките да останат през лятото. Но в началото на септември каза, че лагерът повече не може да бъде толериран. Местни жители се оплакаха от лоша хигиена и употреба на наркотици. Време беше животът да се върне към обичайния си ритъм и протестите да приемат друга форма. “Досадно ли?”, пита 32-годишната Кармен Елмакиес, сервитьорка в кафенето. “Не, ние чувствахме, че сме част от всичко това, от този протест”.

Почистването на терена струва на общината 40 000 шекела дневно (почти 11 000 долара дневно). Съдебно решение от 18 септември задължи протестиращите да освободят мястото до две седмици. Завчера сутринта общински служители, придружени от полицаи и социални работници, пристигнаха, а някои демонстранти разплакани събираха багажа си.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се надяваше правителството му да гласува завчера в подкрепа на препоръките на комисия по реформите, която създаде с цел да облекчи финансовото бреме. Премиерът обаче бе принуден да отложи вота със седмица. Макар някои от социално-икономическите препоръки да са наистина сериозни, в това число безпрецедентно предложение за съкращаване на бюджета на отбраната с цел финансиране на социална промяна, някои критици се оплакват, че те не са достатъчни.

“Тъжното е, че нищо не се промени. Онези, които нямаха жилище, все още нямат жилище. Онези от средната класа, които трябваше да работят усилено, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване