10/06/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Обеднели гърци се лекуват при "Лекари без граници"

Обеднелите гърци, които са загубили достъп до общественото здравеопазване, защото не си плащат вноските, се обръщат за помощ към лечебници на неправителствени организации като “Лекари без граници” и “Лекари на света”, създадени за бежанци, съобщи “ИЮ Обзървър”. Заради тежката финансова криза и режима на строги икономии, които разтърсиха Гърция, много граждани потропаха на вратата на временните клиники, които по принцип не са предназначени за тях.
Неправителствените организации са изумени от този факт, защото европейците като цяло даряват пари за спешна помощ за справяне с медицински хуманитарни кризи в Африка, Азия и други части в развиващия се свят, където хората са толкова бедни, че не могат да си помагат взаимно. Този процес обаче е обясним, защото в ерата на все по-силно затягане на изискванията на ЕС и МВФ за икономии пенсионерите, безработните, бездомните и носителите на ХИВ нямат много варианти.
Според директора на „Лекари бе граници“ за Гърция Апостолос Вейзис организацията работи не само в ситуации на въоръжени конфликти, епидемии, природни или предизвикани от човека бедствия, но и при нежелание на властите да осигурят на гражданите достъп до здравеопазване. От 1995 г. организацията осигурява здравна помощ на бежанците в центровете за задържане в Гърция. Това се случи, защото гръцките власти бяха забранили на болниците да лекуват нелегалните имигранти, а спешните отделения бяха задължени да сигнализират на полицията, когато приемат такива хора.
Гръцката полиция задържа десетки души при протестите срещу правителствените мерки за излизане от кризата в страната, предаде вчера агенция ЕФЕ. В сряда повече от 20 000 гърци заляха централните улици на Атина в знак на протест срещу мерките, които предлага правителството на премиера Георгиос Папандреу. В Солун в протестите участваха над 10 000 души. Полицията в столицата използва сълзотворен газ и палки срещу демонстрантите, които бяха предимно младежи. Протестиращите замеряха с камъни полицаите.
В протестите се включиха служителите от обществения сектор, а болниците приемаха само спешни случаи. Голяма част от държавните училища и университети също затвориха врати. Транспортът в големите градове също бе парализиран.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване