10/06/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Пакистан иска “вечна дружба” с Китай

Ройтерс

Пакистан, който е изправен пред криза в отношенията си със САЩ, все повече се обръща към дългогодишния си партньор Китай, предлагайки му “вечното си приятелство” като алтернатива на Вашингтон.

Пакистан обаче ще остане разочарован, ако се надява, че може да замени американското покровителство с това на Китай.

Китай не гледа с добро око на американското присъствие близо до границите си, но иска стабилност на западния си фланг и смята, че едно внезапно оттегляне на покрепата на Вашингтон за Пакистан би застрашила тази стабилност. Китай не иска освен това да си разваля добрите отношения с Индия, като взема страна в обтегнатите отношения на субконтинента.

Поддържайки този деликатен баланс, Китай ще продължи да подкрепя икономическото сътрудничество с Пакистан, но няма да бърза в сферата на орбраната. Въпреки публичните усмивки и топли обещания за приятелство, Китай дискретно ще държи Пакистан на една ръка разстояние.

“Мисля, че те гледат на това, което се случва в момента на американско-пакистанския фронт, като на причина да действат много внимателно”, каза Андрю Смол, изследовател в аналитичния център Германски фонд “Маршал” в Брюксел, който изследва китайско-пакистанските връзки и често посещава двете страни.

“Особено внимават да се уверят, че това, което се случва в отношенията между тях, се схваща правилно, че не се тълкува като желание да действат бързо, да запълснят празнотата или да извлекат изгода от разногласията.”

Деликатните отношения на Пакистан със САЩ, които са основният  източник на финансова помощ за страната, станаха открито враждебни. Вашингтон обвини могъщата Междуведомствената разузнавателна служба, че директно подкрепя мрежата Хакани, която е съюзник на афганистанските талибани, и че е осигурила подкрепа за нападението от 13 септември срещу американската дипломатическа мисия в Кабул.

Пакистан сърдито отхвърлиха обвиненията и предупреди САЩ, че рискува да го загуби като съюзник, ако продължава да го критикува публично заради въоръжени групировки.

Междувременно, както често се случва във времена на криза, Пакистан започна да превъзнася отношенията си с Китай.

Министър-председателят на Пакистан Сиед Юсуф Раза Джилани обяви, че Пекин и Исламабад са “истински приятели и разчитат един на друг”, след като проведе разговор с дошлия на посещение китайски министър на обществената сигурност Мън Цзянчжу.

Президентът Асиф Али Зардари миналата седмица изтъкна, че Пакистан има и други варианти, ако се окаже, че отношенията с Вашингтон непоправимо са се влошили, и специално похвали Китай за помощта му за “стабилизиране на ситуацията”.

Китай, поне публично, направи всичко възможно, за да да вдъхне доверие на Пакистан. През май, само няколко седмици, след като американските специални части ликвидираха Осама бин Ладен на пакистанска земя, премиерът Вън Цзябао увери дошлия на посещение Джилани в дългогодишно приятелство и говори за “огромните жертви”, които Пакистан е направил в глобалната битка срещу тероризма.

Само преди седмица представител на външното министерство на Китай повтори тези думи, заявявайки, че “Пакистан е на предния фронт в битката срещу тероризма, и че Китай се надява “и двете страни да зачитат суверенитета и териториалната цялост” на другия.

Китайската помощ обаче също си има граници. “Вечното приятелство не означава, че всички сметки на Пакистан трябва да бъдат плащани от нас”, каза Чжао Ганчън,  ръководител на катедрата за изследвания на Югоизточна Азия към шанхайския Институт за международни изследвания. “Нито Китай, нито САЩ, нито която и да е друга страна има такава възможност. Всичко зависи от самия Пакистан.”

Китай смята Пакистан за важен стратегически противовес на дългогодишния си съперник Индия, както и за преграда срещу американското влияние в региона. Иска също така да използва Пакистан като врата към мюсюлманския свят и се нуждае от помощта на Исламабад, за да се справи с ислямските екстремисти в далечния западен район Синцзян, намиращ се на общата им граница.

Китай е основният доставчик на военна техника за Пакистан, както и голям ...

Публикувана на 10/06/11 21:20 http://e-vestnik.bg/12817/pakistan-iska-vechna-druzhba-s-kitay/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване