10/06/11 14:57
(http://www.klassa.bg/)

Пращат сонда да изследва Слънцето

Европейската космическа агенция ще оглави най-амбициозния космически проект в историята за изследване на Слънцето, съобщи Би Би Си.
Страните-членки на ЕКА одобриха във вторник предложението за изпращане на космическа сонда на 42 млн. км от Слънцето. Това е първият апарат, който ще изследва Слънцето толкова отблизо. „Солар орбитър“ ще бъде изстрелян през 2017 г. и ще струва близо 1 млрд. евро. Американската космическа агенция НАСА ще участва в проекта, като предостави два инструмента за сондата и ракетата, с която ще бъде изстреляна. Мисията на „Солар орбитър“ ще има за цел да измери частиците и магнитните полета около Слънцето. Елиптичната орбита на сондата ще съвпада с въртенето на звездата и ще позволи тя да наблюдава определен район от нея много по-дълго, отколкото в момента е възможно. Апаратът ще трябва да бъде оборудван с многослоен топлинен щит, който да го защитава от температурите, които ще надвишават 500 градуса по Целзий на такова разстояние от Слънцето.
ЕКА одобри и мисия за изследването на две от големите мистерии в съвременната космология – тъмната материя и тъмната енергия. Телескопът „Евклид“ ще картографира разпределянето на галактиките, което ще помогне за разгадаването на тези тъмни мистерии. „Евклид“ също ще струва около 1 млрд. евро. Тази мисия обаче ще трябва да преодолее някои правни пречки и да бъде официално одобрена догодина, преди да бъде изстреляна през 2019 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване