10/06/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Путин иска велика Русия и Евразийски съюз

Владимир Путин с иранския президент Ахмадинеджад. Снимка: АП/БТА

Владимир Путин обеща по време на инвестиционния форум в Москва “Русия зове!” в страната да бъдат извършени необходимите промени, само че без сътресения, а по “еволюционна” пътека. От думите му стана ясно, че целта е “една велика Русия”. В първата си реч пред инвеститори, след като миналия месец обяви кандидатурата си за президент на изборите през март догодина, Путин заяви, че след изборите в страната няма да има сътресения.

“Безспорно са необходими промени и те ще се случат. Това обаче ще бъде еволюционна пътека. Нямаме нужда от голямо сътресение - имаме нужда от една велика Русия,” каза Путин. “Държавата не трябва да замества бизнеса в икономиката, а пространството за частната инициатива трябва постепенно да се разширява. Мислим, че мисията на държавата е да подкрепя предприемача, където е необходимо, и да маха бариерите, които му пречат”, подчерта днешният руски премиер.

Той съобщи, че чуждестранните инвеститори ще имат право да придобиват дял от 25 процента в компании от сферата на разработването на подземни ресурси без разрешение на Комисията но чуждестранни инвестиции и добави, че съответните поправки са внесени в парламента. Досега разрешеният дял беше 10 процента. “Разширяваме достъпа на чуждестранния бизнес в стратегически отрасли като медицинската промишленост и банковия сектор,” посочи Путин, след което добави, че в бъдеще е възможно Русия да либерализира износа на газ.

Той отбеляза, че ще се придържа към отговорен фискален курс и изрази пожеланието чуждестранните инвестиции до дадат тласък на “новата индустриализация” на Русия. По думите му приоритети за Русия са били и остават строгата бюджетна дисциплина, ниският държавен дълг и повишаването на ефективността на разходите.

Путин отбеляза, че най-голямото безпокойство е дълговата криза в еврозоната, която трябва да бъде преодоляна с ясни, добре обмислени стъпки. Премиерът, който навършва 59 години, каза, че Русия е в по-добра позиция да се справи с резултатите от забавянето на световната икономи и проблемите със суверенните дългове, пред които са изправени развитите страни от Запада. “Ще кажа направо, че Русия е по-добре подготвена, отколкото през 2008 година за различни сценарии. Имаме половин трилион долара резерви”, уточни той, като добави, че обемът им е достатъчен да контролират ситуацията на валутния пазар.

Освен това Путин за първи път се застъпи за бившия министър на финансите Алексей Кудрин, който бе принуден на напусне поста след конфликт с президента Дмитрий Медведев. “Това е и мое, и мнение на президента Медведев: независимо от срива от емоционален характер, Алексей Леонидович (Кудрин) остава член на нашия отбор и ние ще работим с него”, каза Путин, цитиран от руските медии. Той определи Кудрин като “полезен и нужен” човек, “безспорно един от най-добрите специалисти не само в Русия, но и в света”.

Премиерът на Русия Владимир Путин очерта основната задача, която смята да решава през следващия си президентски мандат. Той се насочва към създаване на Евразийски съюз, писа в.  “Комерсант”. Става дума за “мощно наднационално обединение,  способно да стане един от полюсите на днешния свят, като играе ролята на ефективно “свързващо звено” между Европа и динамичния Азиатско-Тихоокеански регион”, цитира всекидневникът статия на Путин, поместена в руския в. “Известия” и широко обсъждана в печата.

Русия се кани да гради новото обединение върху нови принципи, отбелязва “Комерсант” и цитира прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, според когото членките на бъдещия Евразийски съюз се предвижда “да запазят политическия си суверенитет, но управлението на икономиките да бъде максимално интегрирано”.

По думите на Песков най-близкият до това обединение целеви модел е ЕС; Москва има желанието да създаде и единна валута на Евразийския съюз, посочва вестникът. Освен икономическа се планира и военна интеграция в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност, твърди той.

Предишните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване