10/06/11 14:59
(http://www.klassa.bg/)

Създават ембрионални стволови клетки с клониране

Форма на клониране е била използвана за първи път за създаване на персонализирани ембрионални стволови клетки, съобщиха учени от нюйоркска лаборатория за стволови клетки, цитирани от Би Би Си.
Генетичен материал е бил взет от кожна клетка на възрастен човек и е бил прехвърлен в човешка яйцеклетка, която била оставена да се развие до ранен ембрионален стадий. Получените стволови клетки съдържали хромозоми както от възрастната клетка, така и от яйцеклетката. Използваната технология – трансфер на ядро на соматична клетка – стана известна през 1997 г., когато се появи овцата Доли – първият бозайник, клониран от възрастна клетка. Учените обаче се съмнявали, че клониращата технология ще може да се използва надеждно при хора. Те се провалили с традиционните технологии – след като отстранили генетичния материал от яйцеклетката и го заменили с хромозомите от кожната клетка, яйцеклетката се разделила, но не успяла да премине етапа на делене от 6 на 12 клетки. След като решили да оставят генетичния материал на яйцеклетката и да добавят хромозомите на кожната клетка обаче, експериментът успял. Яйцеклетката достигнала до фазата на бластоцист, при която зародишът съдържа до 100 клетки и е най-често източникът на ембрионални стволови клетки.
Всеки човек получава своите две копия на всяка хромозома от сперматозоида и от яйцеклетката. При тази технология две копия от възрастната клетка се добавят към едното копие на хромозомите в яйцеклетката, което означава, че получените стволови клетки имат по три копия хромозоми, а това може да се представлява проблем. Учените подчертават, че получените клетки все още не са готови за терапевтични цели. Те ще трябва да произведат ембрионални клетки, които имат само донорска ДНК, но след като яйцеклетката започне да се дели, хромозомите се обединяват в ядрото и разделянето им става почти невъзможно.
Все пак учените вече са наясно, че е възможно човешка яйцеклетка да превърне възрастна специализирана клетка в стволова. Това постижение е важно, тъй като подобни персонализирани стволови клетки биха могли да се използват за заменяне на увредени клетки без опасност от отхвърляне от имунната система. Освен това експериментът показва, че конвенционалният подход на трансфер на ядро на соматична клетка не действа при хората.
В момента стволовите клетки се получават с репрограмиране на възрастни клетки. Въпреки че този подход елиминира етичните съображения при използването на яйцеклетки, има опасения, че получените чрез репрограмиране стволови клетки не са подходящи за терапевтични цели. Има разлики между ембрионалните и индуцираните стволови клетки, като последните са по-склонни към експресиране на гени, носещи риска от рак.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване