10/06/11 16:26
(http://www.klassa.bg/)

Трайчо Трайков: От България изтичат много капитали

През тази година от България са излезли огромно количество финансови средства, призна пред БНТ вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Той обясни, че повечето компании в България – клонове на чуждестранни компании, които са имали междуфирмени дългове към фирмите майки, са ги изплатили. „Това, от една страна, не е добре, защото е хубаво парите да остават тук, от друга обаче, означава, че компаниите са в добро финансово здраве", коментира министърът. По официални данни само през първите шест месеца на тази година от страната са изнесени над 600 млн. евро.
Помолен за коментар за изказването на премиера Бойко Борисов в Прага преди дни, че страните с дефицит над допустимия трябва да изравнят пенсиите и заплатите си с нашите, Трайков коментира: „Има неща в политиката, които по-рядко се казват, но са много верни в някаква степен и това е едно от тях. Често когато колеги министри, политици ме поздравяват за стабилността, която имаме в България, за умните политики, които осъществяваме във фискалната и икономическата политика, аз винаги им казвам: да, благодаря. За съжаление трудно е да обясним на хората в България като политици защо сме толкова стабилни и дисциплинирани, а в недисциплинираните и нестабилни страни доходите са по-високи." Според Трайков е важно хората да знаят, че няма успех и стабилност без много внимателно ограничаване на разходите.
Шест дни след като България и Русия се споразумяха да отложат решението за изграждане на АЕЦ "Белене" с половин година, стана ясно, че Националната електрическа компания (НЕК) е завела иск срещу "Атомстройекспорт" (дъщерно дружество на държавната "Росатом"), съобщи още Трайков. Според първоначалните им планове НЕК трябваше да заведе иск срещу "Атомстройекспорт" за 61 млн. евро. Парите според дружеството са дължими за неизкупено от руснаците старо оборудване от площадката на "Белене". НЕК реши да заведе иска, след като "Атомстройекспорт" заведе дело срещу компанията в международния арбитраж в Париж. Искът на руснаците е за 58 млн. евро и според тях това са пари, дължими за осъществени дейности по проекта, но неразплатени от България.
През следващите шест месеца работните групи от двете страни ще продължат работата по приключването на пазарното проучване, изясняването на финансовия модел и предложението за структуриране на финансирането на проекта от страна на HSBC, обясниха преди седмица от НЕК. Британската банка е консултант за "Белене" на Българския енергиен холдинг (БЕХ).
Една от причините да бъде удължен срокът за взимане на решение за централата, която се строи повече от 30 години, е излизането на резултатите от европейските стрес тестове на АЕЦ. Очаква се те да бъдат окончателно оповестени през юни следващата година, а докладите от конкретните страни да се обединят на 9 декември 2011 г.
От руската "Атомстройекспорт" обявиха, че централата е минала стрес тестовете, а от българската Агенция за ядрено регулиране обясниха, че всъщност проектът не подлежи на стрес тестове, а трябва да отговаря на последните международни изисквания за безопасност на ядрените централи. България избра за строител на втората атомна централа руската "Атомстройекспорт" през 2006 г. С нея беше сключено споразумение за подписване на окончателен договор. Това и досега не се е случило, но вече има подписани 14 анекса на обща стойност над 1 млрд. евро. В тях е заложено и изработването на двата реактора за централата, които в момента се произвеждат в Русия. Заради поетите ангажименти София дължи ежемесечно на Москва по 5 млн. евро, които от януари така и не плаща, обяснява източник от икономическото министерство. В края на миналата година беше избран консултант по проекта - британската банка HSBC, която трябва да се произнесе доколко изграждането на централата ще бъде ефективно и рентабилно за България.
До момента е готов само предварителният доклад на компанията. Според него проектът "Белене" може да стане печеливш, съобщи в началото на седмицата Трайчо Трайков.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване