10/06/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Френските социалисти - кой ще излезе срещу Саркози

Франс прес

Бившият лидер на френските социалисти Франсоа Оланд е фаворит за вътрешнопартийните избори, на които ще бъде излъчен кандидатът на социалистическата партия за президентския пост. В неделя е първият тур на вътрешнопартийните избори. Вторият е насрочен за 16 октомври. Победителят ще се изправи догодина срещу Никола Саркози в битката за президентския пост.

Подобни вътрешнопартийни избори в два тура са нещо ново за Франция. Това са първите вътрешнопартийни избори по американски модел, отворени за всички французи, които споделят ценностите на левицата. Те ще участват в тях срещу символично дарение от едно евро.

Социалистите - които спечелиха всички избори след президентските през 2007 г., довели на власт Никола Саркози, включително изборите за сенатори преди 10 дни - се надяват чрез вътрешнопартийния вот да придадат легитимност на своя кандидат за президент.

В надпреварата участват шестима кандидати. Но вотът се очертава по-скоро като дуел между бившия социалистически лидер Франсоа Оланд и жената, която го наследи през 2008 г. на поста - Мартин Обри. Вече месеци наред и двамата са сочени от социологическите допитвания за големите победители в битката срещу Никола Саркози на първия и на втория тур на президентските избори през април и май 2012 г.

Въпреки големия интерес на французите, има неяснота около това кой ще реши да участва във вътрешнопартийните избори и това затруднява прогнозите. Според всички анкети начело е Франсоа Оланд. Последното проучване на ИФОП сочи, че той ще е победител и на двата тура съответно с 42 и 59 процента от гласовете на избирателите срещу Мартин Обри, която ще подкрепят съответно 27 и 41 процента.

Петдесет и седем годишният Оланд, който е депутат от Корез, Централна Франция, спечели от излизането от надпреварата на бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан. Той беше фаворит в допитванията, докато не бе обвинен в сексуално посегателство срещу камериерка в Ню Йорк. Днес обвиненията срещу него вече са снети.

Франсоа Оланд започна кампанията си още през 2010 г. Оттогава не престава да полага усилия да се утвърди като най-подходящия кандидат за президент измежду останалите социалистически претенденти, като обикаля провинциите и прави всичко, за да промени имиджа си на апаратчик, който беше 11 години начело на социалистите, и да се представи като динамичен лидер, вдъхващ доверие във време на икономическа криза. Тези усилия костваха на Оланд 10 килограма.

“Оланд е строг и непреклонен. Той успокоява умерения електорат, който иска гласът му да се чува повече в тази притеснителна обстановка”, казва Реми Льофебр, анализатор на френските социалисти в Университета в Лил.

Мартин Обри беше сключила пакт с Доминик Строс-Кан, че този, който води в допитванията и има по-големи шансове, той ще се яви на изборите. Тя се включи късно в предизборната кампания. Според някои от избирателите тя беше кандидат по подразбиране. Но 61-годишната кметица на Лил изтъква опита си на бивш министър и на социалистически лидер, успял да се справи с разделението, изтощило силите на социалистическата партия след президентските избори през 2007 г. Освен това Обри набляга на социалните въпроси и ценности, които имат дълбоки корени в традициите на левицата.

“Обри се включи много късно в кампанията, но нейната стратегия за мобилизиране на гражданското общество на политизираната левица би могла да даде резултат”, коментира Льофебр.

В надпреварата е и 57-годишната Сеголен Роаял, неуспяла кандидатка за президент на изборите през 2007 г. Оттогава тя не успя да покачи рейтинга си и си остава на трета позиция, но изпреварва двамата млади политици - Арно Монтебур, на 48 години, и Манюел Валс, на 49 години, съответно от лявото и дясното крило на социалистическата партия. Жан-Мишел Байле, на 64 години, председател на малката Лява радикална партия, съюзник на социалистите, допълва групата, която е на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване