10/07/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Западните Балкани удрят корупцията

Държавите от Западните Балкани засилват борбата срещу корупцията и организираната престъпност, тъй като това е едно от главните условия за постигане на напредък по пътя към Европейския съюз.

“Най-големите предизвикателства в този регион, наред с всички останали, са върховенството на закона и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Европейската комисия следи този въпрос с особено внимание и му отдава особено значение. Няма съмнение, че това е един от най-важните критерии за всяка държава кандидат за членство и за всяка държава, която е потенциален кандидат за членство в ЕС”, предупреди преди време еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

В очакване на новия доклад на Европейската комисия Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия прилагат бързо реформите, за да могат да се доближат до европейските стандарти в областта на върховенството на закона. Освен това държавите от региона се опитват да изяснят конкретни случаи на корупция, която е навлязла във всички слоеве на обществото, до най-висшите структури. Предприети са много разследвания, но те често продължават с години без никакъв резултат.

В Албания, която в началото на 2009 г. подаде молба за получаване на статут на държава кандидат за членство, ускорено се извършват промени в съдебната сфера, за да се осигури върховенство на закона. Същевременно властите се опитват да изяснят много престъпни случаи. Под удара им се оказаха и много високопоставени функционери, сред които и бившият вицепремиер Илир Мета, който е заподозрян в опит да вземе подкуп в размер на 700 000 евро, за да даде работа на определена фирма.

В Черна гора е предприета процедура срещу група функционери в Будва, които са заподозрени в замесеност в съмнителни дейности. “Всички извършители на престъпни дейности, независимо дали става въпрос за големи или малки риби, ще бъдат съдени”, обещава правосъдният министър Душко Маркович, цитиран от черногорските медии. Той твърди, че Подгорица не прави това по заповед на ЕС, а защото иска да изгради партньорски отношения с ЕС.

В Македония също се засилва борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Особено внимание предизвика отварянето на случая “Паяжина” и арестуването на собственика на телевизия А1 и още няколко печатни издания Велия Рамковски. В този случай под удара на правосъдието попаднаха над 20 лица от 24 фирми в Македония, Хърватия, Сърбия, Черна гора и Турция заради пране на пари, укриване на данъци и злоупотреби със служебно положение. Става въпрос за скандал “на стойност” пет милиона евро.

В Сърбия освен реформите в сферата на правосъдието, се увеличават усилията за откриване на конкретни случаи на корупция и престъпни деяния. Това се потвърждава от продължаването на процеса срещу бившия министър Първослав Давинич, предприемането на разследване срещу бившия директор на компанията “Пътищата на Сърбия” Бранко Йочич, както и от разследването на съмнителния търг за закупуване на ваксина срещу свински грип и на отделни съдии.

“Единственият начин Сърбия да се справи с корупцията е директната борба срещу корупцията по високите етажи”, заяви държавният секретар в министерството на правосъдието Слободан Хомен по повод откриването на няколко “големи” случая.

Корупцията в държавите от Западните Балкани е навлязла дотолкова, че гражданите смятат, че даването на подкуп е нещо нормално и е обичаен начин за решаване на проблемите в общините, митницата и болниците.

“Всеки шести гражданин (от Западните Балкани) е плащал подкуп през 2010 г.”, твърдят в проучване, което направи преди време канцеларията на ООН за борбата срещу наркотиците и престъпността в сътрудничество с ЕК.

Колко сериозен е този проблем се вижда и в други балкански страни, които вече са членки в ЕС или са приключили преговорите за присъединяване към съюза. В Словения и Хърватия под удара на правосъдието се оказаха бивши премиери, а Румъния и България не бяха приети в Шенгенското пространство, защото още ...

Публикувана на 10/07/11 21:10 http://e-vestnik.bg/12830/zapadnite-balkani-udryat-koruptsiyata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване