10/07/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Страх от преброяването в Македония

в. Дневник, Скопие

Политиците завършиха работата си и преброителите сега могат да изтичат на терена. Ще получат и продължение, за да потвърдят договореното. Когато статистиката се намеси в политиката, когато световните и европейските стандарти за преброяване се превърнат в цел на различни тълкувания, на обществеността не й остава нищо друго освен да стигне до заключението, че преброяването е насочено изключително към етнополитически цели, а не за получаване на всеобхватна статистическа рентгенова снимка на страната.

За жалост, едно много полезно средство за преброяване на жители, имоти и домакинства още на старта се компрометира с някакъв политически договор, след който последваха оставки на членове на Държавната комисия по преброяването и на нейната председателка, която заяви, че в Македония се готви още една фалшификация на преброяването. С това целият фокус на преброяването тръгна по етнически линии, с крайно спекулативни предпоставки какво ще покаже накрая тази голяма, графически представена пита, която отразява етническия състав на страната.

Главните въпроси - коя етническа общност ще има четвърт или една осма част от питата, дали някоя ще падне под сегашния процент или някоя друга ще се качи над досегашния, превърнаха преброяването в тема, подходяща за спортни залагания. Въз основа на този шум всеки със своя талон чака доказателство дали ще играе в първа, Бадентерова или някоя друга лига.

В основата на всичко това стоят стереотипи, страхове от това някоя група да не стане преобладаваща, стоят комплекси за етническо превъзходство, умора от конфликти, от автентични тълкувания, политически договори, от злободневно преброяване, престрояване, разединяване, от малцинствени изключения при наемане на работа, от наети експерти, от спасители, предатели, от листата, които падат, от антагонизмите, които се раждат.

Заради коалиционните пазарлъци и нужди тук преброяването все още се третира като политическа операция за коригиране на етнополитическите очаквания, а не като статистическа операция за регистрация на реалността. Не се намериха сили да се оставят настрани ирационалните игри на картата на който и да било национализъм заради очакванията за по-висок процент в някоя етническа графа.

Кое е по-важно днес? Сиромашията на национализма или богатството на мултикултурността? Национализмът стеснява способността за разбиране на другите, но и на нас самите. Национализмът се стреми към хомогенност, подтиква към затваряне в национални колиби. Той е вкоренен в духа на малката общност и става особено агресивен, когато е манипулиран отгоре.

А Македония е уморена от такива игри. Македония иска да бъде освободена от гета, иска да бъде освободена от мразещите правовата държава, иска да бъде освободена от етнически стяги и иска да бъде широко скроена по развойни, културни и инфраструктурни диагонали, а не обременена с тях. И с това преброяване се пропусна възможността то да бъде проведено обективно и професионално.

Историята на преброяванията в този регион, който винаги е страдал от “излишък от история”, показва, че социалистическата преброителна система бе наследена от националистическа система, която реално може да бъде много по-дълбока и опасна. За щастие Македония е далеч от тази крайност, но не е и достатъчно близо до цялостно освобождаване от нея.

Никола Груевски и Али Ахмети могат да бъдат коалиционни партньори, но трябва да разберат, че не трябва да очакват от преброяването никакво политически катарзисно действие. Преброяването не може нито да обижда, да омаловажава, да премахва, да намалява, нито да добавя. От него се очаква да представи имотната и демографска картина на страната чрез реални числа и проценти.

Ако обществото няма сила да разбере това, тогава получава за себе си клинична снимка на аномия беззаконие , което е лоша препоръка за страна, която има статут на кандидат за членство в ЕС. Това би означавало, че тук се изправяме пред суспендиране или недостиг на обществени норми, със закони и ценности, които водят ...

Публикувана на 10/07/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12828/strah-ot-prebroyavaneto-v-makedoniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване