10/09/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Движението на “възмутените” обхваща света

Десетки участници в демонстрация на зародилото се в Испания международно движение на “възмутените” (Los Indignados) бяха арестувани в парка “Елизабет” в Брюксел, съобщи медийната група Ер Те Ел. В демонстрацията са участвали стотици граждани на различни европейски страни.

Около 22,00 ч. в събота полицията предупредила участниците, че към този час паркът, който е охранявана зона, трябва да бъде опразнен. Към полунощ “възмутените” все още не са се били съобразили с предупреждението, което е наложило районът “да бъде евакуиран”. За това са настоявали и обитатели от околните сгради.

В репортажите се вижда как при предприемането на арестите полицаите размахват палки и срещу оператор и камера на професионален телевизионен екип. Според информацията на Ер Те Ел участниците в проявата са се събрали, за да обсъдят начините за получаване на повече права от гражданите и за установяването на “повече демокрация”.

Движението на “възмутените” печели все повече привърженици в цял свят. На 15 октомври недоволни от икономическата криза хора в 45 държави бяха призовани да излязат на масова демонстрация. Призивът беше отправен в интернет от испанското движение на “възмутените”, което възникна през май след масова вълна от стачки в Испания.

Движението на “възмутените” призова на 15 октомври в цяла Испания да се проведат демонстрации и се надява това да бъде ден на мобилизация в цял свят. Сайтът за участие в демонстрациите, наречен “Обединени за световна промяна”, представя карта на над 400 митинга в най-малко 45 страни. Червените точки по картата показват, че интернет потребители предвиждат да се съберат на протести от Танзания до Хаваите, включвайки в инициативата и движението “Окупирай Уолстрийт” в Ню Йорк.

Радваме се, че в Ню Йорк все повече хората се включват в протестните акции, заяви говорител на испанската платформа “Искаме истинска демокрация!”, която организира демонстрацията на 15 май, откъдето тръгна движението на “възмутените” срещу безработицата и икономическата криза. В Мадрид “възмутените” призовават демонстранти от различни квартали да се съберат в центъра на столицата като на 19 юни, когато в цяла Испания протестираха най-малко 200 000 души.

Междувременно протестите в САЩ не стихват. В редица американски градове продължава мащабната акция под наименованието “Окупирай Уолстрийт”, която започна на 17 септември в Ню Йорк. Участниците в нея се обявяват против политиката на властите и финансовите институции, определящи я като “финансов тероризъм”.

Започнаха и други протести, които доведоха до сблъсъци между демонстранти и полицейски части през нощта срещу неделя, когато група демонстранти се опита да нахлуе в Националния музей по авиация и космонавтика във Вашингтон. Според представител на музея, около 150-200 човека се опитали да нахлуят в сградата, но шестимата охранители им попречили. Един от охранителите дори използвал сълзотворен спрей, за да ги разпръсне. От полицията поясниха, че няма пострадали хора, но има един задържан. Организаторите съобщиха, че акцията е била с призив към американските власти да се откажат от военната кампания в Афганистан.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване