10/09/11 19:53
(http://www.klassa.bg/)

Искаме 18 месеца отсрочка от Брюксел за млечните ферми

България ще поиска още 18 месеца отсрочка за млечните ферми, които не са покрили изисквания на ЕС, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на националното изложение по животновъдство в Сливен. Срокът за тяхното закриване е до края на тази година. Фермите от втора и от трета група ще получат последен шанс да изпълнят изискванията, поясни Найденов и допълни, че сроковете ще бъдат обвързани с изпълнението на определени изисквания от фермите. Надявам се, че Европейската комисия ще ни разреши да получим още 18 месеца, е казал министър Найденов.
България подготвя нотификация за 3 млн. лв. държавна помощ от ЕС за животновъдите от районите на Странджа-Сакар. Според министъра средствата ще са за възстановяване на животновъдството в тези райони, които пострадаха от шапната епидемия. Парите ще се получават през следващата година и ще бъдат за купуване на животни. Позицията на Министерството на земеделието е субсидиите по националните доплащания да отиват при активните фермери, съобщи още Найденов. Той посочи, че това е една от най-дискутираните теми и неговото лично мнение е, че трябва да има определен таван, за да може да се пренасочват средствата от по-едрите към по-дребните селскостопански производители, защото за някои това е бизнес, за други – оцеляване.
Според министър Найденов сега 3,4 % от бенефициентите получават над 78 % от средствата. Някои предприемачи в момента пренасочват капитали от строителството и от хотелиерството, които отиват в земеделието. И хора, които нямат нищо общо със земеделие, се явяват бенефициенти, купувайки огромни количества земя. Комасираната земя в момента минава 1000 лева, посочи още министърът. Той направи уговорка, че темата наистина е дискусионна и не се знае каква ще бъде позицията на ЕК по нея, но България ще я предложи като мярка в контекста на обсъжданията на общата селскостопанска политика на съюза. Според Найденов 2012-а ще бъде годината на животновъдството и на българското земеделие. Той припомни, че преди дни министерството е подписало споразумение с всички браншове за 500 млн. лева национални доплащания към 800-те милиона лева европейски средства и така през идната година сектор „Земеделие" ще получи над 1,3 млрд. лв., а 200 млн. лв. от тях ще бъдат за животновъдството.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване