10/09/11 19:46
(http://www.klassa.bg/)

Меркел и Саркози с план как да спасяват банките

Планът за рекапитализация на банките в Европа и бъдещето на еврозоната бяха основните точки в разговора между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози вчера, предадоха световните агенции. Двамата лидери подготвиха и предстоящата среща на върха на 17 и 18 октомври. Препъникамъкът между Берлин и Париж е дали трябва за спасяването на банките да се използва общият европейски фонд за финансова стабилност, както настоява Саркози, или самите държави-членки на еврозоната да отделят собствени средства за подпомагане на банките си, за което се обявява Ангела Меркел.
Освен това според информации в немския печат германският канцлер и френският президент се доближават до възможен компромис за гръцкия дълг. До момента Франция отхвърляше искането на Германия за преоценка на гръцките държавни облигации, много от които са във френски банки. Германското издание пише, че Саркози има желание да размисли, ако Германия се съгласи да гарантира на фонда за спасителни заеми достъп до фондовете на Европейската централна банка. До момента Берлин отхвърляше тази позиция.
Според Ирландия европейските банки ще се нуждаят от поне 100 млрд. евро, за да се справят с последиците от дълговата криза. Това е доста по-малко от прогнозата на МВФ – от там очакват да са нужни около 200 млрд. евро. Публикации в европейските медии пък посочиха Катар като евентуален спасител на трезорите, написа Ройтерс.
Проблемите около финансовите институции излязоха на повърхността само преди седмица, когато френско-белгийската Dexia обяви затруднения да изпълнява ежедневните си функции. През уикенда правителствата на на Франция, Белгия и Люксембург постигнаха споразумение за отпускането на спасителен пакет за трезора, съобщи Ройтерс.
Междувременно френската банка BNP Paribas отрече официално излезлите публикации във френски медии, че ще се наложи бързо да увеличи капитала си със 7 млрд. евро като част от плана за рекапитализация на европейските трезори. „Потвърждаваме плановете си да постигнем първичен капитал от 9%, покривайки изискванията на Базел 3 от началото на 2013 г. или шест години преди края за увеличаване на капитала“, е заявил говорителят на финансовата институция пред „Блумбърг“. Според публикацията в „Журнал дъо диманш“ освен BNP Paribas и Societe Generale може да се наложи да вдигне капитала си с 4 млрд. евро. Оттам са отказали да коментират.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване