10/10/11 17:01
(http://www.klassa.bg/)

Биогоривата и биомасата може да се окажат вредни за климата

Биогоривата и биомасата може да се окажат вредни за климата в дългосрочен план, сочат изследвания, поръчани от „БърдЛайф интернешънъл“, Европейското бюро по околна среда, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Според тях има сериозен проблем с отчитането на въглерода, което може да доведе до подкопаване на целите на ЕС за насърчаване използването на биогоривата.
Според проучването биомасата, която Европа ще използва през следващото десетилетие, ще окаже средно 81 до 167% по-вредно влияние върху климатичните промени в сравнение с конвенционалните изкопаеми горива. За да се постигнат целите, предвидени в евродирективите, може да се стигне до промяна в предназначението на 69 000 кв. км земи по света. До 2020 г. територия с площ, два пъти по-голяма от тази на Белгия, ще трябва да бъде засята със земеделски култури за производство на биогорива. Това ще застраши много гори и други естествени екосистеми, твърдят от организацията. Екоминистър Нона Караджова вчера участва в заседание на Съвета на министрите по околна среда в Люксембург, на което беше обсъдена подготовката на международни конференции за отпадъците в Картахена (Колумбия) и за климата в Дърбан (Южна Африка).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване