10/10/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Показвaт спектакъла "Домът на Бернарда Алба"

Следващият понеделник – 17 октомври, е датата на вдигането на завесата на съвременния спектакъл по класическата пиеса на Ф.Г.Лорка, считана за един от шедьоврите му - „Домът на Бернарда Алба“ в изложбената зала на институт „Сервантес“ – София.
Спектакълът, който ще бъде показан в рамките на Фестивала на младите в изкуствата VIA PONTICA, е дело на режисьора Николай Младенов, който е и директор на Учебния театър на Театралната академия в столицата. В постановката ще вземат участие студенти по актьорско майсторство от НАТФИЗ „Кр.Сарафов“, специалност „Театър на движението – пантомима“: Мехмед Билял, Елица Костадинова, Магдалена Славчева, Стела Томова, Силвина Владова, Кристина Славчева, Благовеста Митева, Силвия Божидарова. Хореографията е дело на Петя Попова, а сценичното решение и дизайнът на костюмите са реализирани по идеята на Елена Стумбова и Силвана Илиева. Музикалното оформление на представлението е на Гергана Пирозова и Николай Младенов.
„Домът на Бернарда Алба“ ще може да бъде видяно от публиката всяка поредна вечер след премиерата до 23 октомври включително от 19 ч, като входът е свободен. Николай Младенов определя представлението като базирано на текст и танц.
Младите артисти вече показаха своя спектакъл в Балчик през септември. "Домът на Бернарда Алба" е класическа драма за репресията, прелъстяването и предателството в семейство без мъже, където животът на жените се определя от строги социални табута. След смъртта на съпруга си, Бернарда Алба налага осемгодишен траур на своите пет неомъжени дъщери, като ги обрича на ненавистно съжителство в мрачната семейна къща. Нагнетяваното напрежение ескалира в потиснати желания и страсти, насилие, лудост и смърт. Това е спектакъл за сблъсъка между личността и обществото, между личните копнежи и потребности и обществените изисквания, отправени към отделния индивид. Спектакъл за скрити страсти и сексуални желания, за човешката жестокост, за любовта и свободата като непостижими състояния.
Федерико Гарсия Лорка е сред най-значимите испански поети и драматурзи на XX век, написал едни от най-съществените творби в световната поезия, превеждани на десетки езици. Лорка става част от групата испански писатели, художници, музиканти и хора на изкуството, известна като "Поколение 27", включваща Салвадор Дали и Луис Бунюел. Те увличат младия поет в сюрреализма. В ранните етапи от творчеството си с групата са били близки и Пабло Неруда, Висенте Уидобро и Хорхе Луис Борхес.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване