10/10/11 17:03
(http://www.klassa.bg/)

София ще има зарядни станции за електромобили

До 3 седмици се очаква в София да бъдат пуснати в експлоатация първите зарядни станции за електромобили, каза вчера Весела Шаранкова, която е генерален мениджър на компанията „Фул чарджър“. Тя обясни, че зарядните станции ще бъдат инсталирани само в централната градска част и ще бъдат около десетина. Те ще могат да зареждат автомобилите за между 4 и 8 часа. На по-късен етап се очаква да бъдат изградени и зарядни станции на бензиностанциите по големите пътища у нас, където ще може да се зареждат автомобили за по 20 мин. В момента в София има официално четири електромобила и още около десетина коли, преобразувани да работят на ток, обясни Шаранкова. Тя очаква у нас да започнат да се внасят повече коли на ток от следващата година.
До края февруари се очаква да бъдат одобрени и преференциите за хората, които ще използват тези возила, съобщиха от индустриалния клъстър „Електромобили“. Според икономическия министър Трайчо Трайков ще бъде добре, ако се постигне съгласие тези коли да се освободят от ДДС. Трайков връчи наградата за студентски проект за електромобил, която тази година отиде в Техническия университет в София. Студентите ще получат 25 хил. лв. от „Фул чарджър“, за да осъществят проекта си, и с него ще участват в надпреварата на Shell Eco-marathon Европа догодина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване