10/11/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

7 години затвор за Юлия Тимошенко - политика или правосъдие?

Юлия Тимошенко на предизборния си плакат

Бившата украинска министър-председателка Юлия Тимошенко бе осъдена на седем години затвор за превишаване на правомощията си при подписване на газовото споразумение с Русия през 2009 г., предаде Ройтерс. “Съдът призна Тимошенко за виновна и я осъди на седем години затвор”, обяви съдията от Печорския районен съд Родион Киреев. Освен това тя ще трябва да плати и 1,516 милиарда гривни (200 милиона долара) на Украйна за нанесени щети, предаде “Франс прес”.

Преди да произнесе присъдата съдията Родион Киреев прочете резюме на случая и на повдигнатите срещу Тимошенко обвинения, по които тя е призната за виновна. Той каза, че тя е нанесла щети за около 1.5 милиарда украински гривни на националната газова компания, като е подписала договора за вноса на украински газ. Тимошенко, която сега е лидер на опозиционната партия “Отечество”, според съда е използвала властта си на премиер за криминални цели и е действала съзнателно, вършейки неща, които ясно превишават пределите на нейните права и правомощия.

Тимошенко заяви, че ще обжалва решението на съда пред европейското правосъдие и призова за борба срещу авторитаризма в Украйна. “На всяка цена ще обжалвам присъдата в Европейския съд за правата на човека”, каза тя и подчерта, че обявената срещу нея присъда връща Украйна в 1937 г..

Тимошенко: Никакъв авторитарен режим или присъда няма да ме спрат

“На всяка цена ще обжалвам присъдата в Европейския съд за правата на човека”, каза бившата премиерка. Тя подчерта, че обявената днес срещу нея присъда връща Украйна в 1937 г., предаде ИТАР-ТАСС. “Никакъв авторитарен режим или присъда няма да ме спрат. Днес в съда бяха потъпкани украинската конституция и украинското правосъдие”, допълни Тимошенко и прикани към борба последователите си. “Ние трябва да се борим, за да защитим нашата репутация пред европейските институции. Трябва да сме силни и да защитим Украйна от авторитаризма и липсата на свобода”, каза Тимошенко, цитирана от АФП.

Прокурорите по делото твърдяха, че Тимошенко не е имала право да нарежда подписването на газовия договор с Русия и че цената за внос на природния газ, на която тя се е съгласила, е била прекалено висока и е причинила загуби на държавния бюджет на Украйна. В съда Тимошенко се защити, че като премиер не се е нуждаела от специално разрешение, за да нареди подписването на договора. Тя заяви, че действията й са помогнали да се сложи край на спора между Москва и Киев за цените на природния газ, който доведе до прекратяване на доставките за Европа. Тимошенко прекара два месеца в затвора, докато течеше делото срещу нея.

В съдебната зала бившата премиерка на Украйна се появи с типичната си прическа - руса плитка, завита около главата. Тя изглеждаше спокойна в съдебната зала и от време на време говореше с дъщеря си Евгения, докато съдията четеше присъдата. Тимошенко дори се обърна към репортерите в залата, което видимо ядоса съдията.

“Каквато и да бъде присъдата, аз ще продължа битката за Украйна и за нейното бъдеще”, заяви Тимошенко в кратката пауза между признаването на вината й и прочитането на присъдата. “Нито Янукович, нито съдията по делото днес могат да унижат моята честност и да опетнят моето име. Работих и ще продължавам да работя за доброто и в интерес на Украйна”, каза Тимошенко.

По време на заседанието пред съда се събраха противници и привърженици на Тимошенко. Разположени бяха сили за борба с безредиците, а движението по булеварда пред сградата беше спряно. След изчитането на присъдата привържениците на Тимошенко се опитаха да пробият металните заграждения, издигнати от силите за борба с безредиците. Те скандираха: “Позор!” Някои се опитаха да нахлуят в сградата на съда, към която продължават да прииждат още ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване