10/11/11 19:41
(http://www.klassa.bg/)

Германия поставя условия за членството на Сърбия в ЕС

 

Европейската комисия е взела решението да съобщи на Сърбия днес, че благодарение на реформите страната е достигнала до положението, в което трябва да бъде одобрена като кандидат за влизане в ЕС, съобщиха Ройтерс и БЕТА. Но заради недостатъчния напредък в диалога с Прищина датата за започване на преговорите ще бъде разгледана допълнително, като окончателното решение ще бъде взето на заседание на Европейския съвет през декември. Това ще стане, ако междувременно се стигне до отчетлив напредък в диалога между Белград и Прищина.
Преди това "Блиц" съобщи, че Германия настоява ЕК да постави условия, свързани с Косово, за да даде на Сърбия статут за кандидат в ЕС, цитирайки западни и сръбски дипломати. Иска се изпълнение на 4 условия: диалогът между Прищина и Белград да продължи безусловно, да се постигне съгласие за регионално представяне на Косово в спорния регион, договореност за телекомуникациите и електрическата мрежа, Прищина да вземе контрола върху съда в Косовска Митровица и да започне премахването на паралелните институции там.
Очаква се Черна гора, която е кандидат-член от декември 2010 г., да получи дата за започване на присъединителните разговори.
Босна и Херцеговина и Албания, ударени от дълга политическа криза, която практически парализира исканите от ЕС реформи, нямат илюзии относно доклада, отбелязва АФП.
Хърватия ще получи последния си доклад, след като вече приключи процеса на преговори през юни 2011 г. и ще стане член на съюза на 1 юли 2013 г.
Македония очаква от Брюксел потвърждаване на препоръката за започване на преговори за членство и посочване на областите, където е необходим по-нататъшен напредък, предаде телевизия "Сител".

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване