10/11/11 17:20
(http://www.klassa.bg/)

И Зелена Европа е застрашена от дълговата криза

Кризата с държавните дългове на Стария континент, която плъзна от Гърция до Италия и разклаща банките в региона, вече има нова потенциална жертва – енергийната политика.
Европейските разрешителни, необходими на замърсителите (от комунални дружества до производители на цимент) за всеки тон въглероден диоксид, изхвърлен в атмосферата, паднаха до дъно от две и половина години на 4 октомври. Търгът на подобни инструменти от Гърция, която отчаяно се опитва да не запише първия фалит в историята на еврозоната, само задълбочи излишъка на пазара, коментира миналата седмица анализаторът на UBS Пер Лекандер.
Занижените цени на вредните емисии правят по-малко привлекателно за европейските комунални дружества, включително EON и GDF Suez, инвестирането във ветропаркове и слънчеви централи, които по принцип не се нуждаят от разрешителни. Промишлеността трябва да похарчи €900 млрд. до 2020 г., за да изпълни целта 20% от енергията да идва от възобновяеми източници, изчислява Citigroup. Икономическото забавяне увеличава предлагането на въглеродни разрешителни, тъй като производителите и генераторите на енергия продават инструментите, останали ненужни заради намаления работен капацитет на заводите и централите.
„Това, което най-вероятно ще убие развитието на зелените технологии, са ниските цени на въглеродния диоксид, казва Джеймс Кокс, анализатор в енергийния консултант Poyry в Оксфорд. Ако кризата в еврозоната продължи, очакваме стойността на разрешителните да стане много ниска, което прави трудно инвестирането в производство с ниско отделяне на вредни емисии.“
Въглеродните разрешителни с доставка през декември паднаха на €9,82 за метричен тон тази седмица, което е най-ниското равнище от февруари 2009 г. насам и понижение от 46% спрямо пика за годината през май. За сравнение €18,50 е минималната стойност, необходима за подсигуряване на вложенията в зелено производство според официалните изчисления на британските власти.

Без насърчение
„Сегашното ценово равнище не насърчава инвестициите в капацитет за екологично чисто енергийно производство, сподели в телефонно интервю от Дюселдорф Георг Оперман, говорител на EON. Компаниите ще влагат само ако имат основания да очакват по-високи цени в бъдеще.“
Системата на ЕС за търговия с въглеродни кредити, която налага ограничения на над 11 хил. комунални дружества и производствени компании в 27-те страни членки, действа от 2005 г. и е във втората си фаза, която приключва идната година. В следващия етап с начало 2013 г. повечето централи ще трябва да купуват всичките си въглеродни разрешителни.
Схемата е ключова политика в усилията да бъде постигната договорената цел за намаляване на вредните емисии с 20% от 1990 г. до 2020 г. Съюзът може да се опита да свие излъчвания в атмосферата въглероден диоксид с 95% до 2050 г.
„Подобно движение на цените имаше при първата вълна на икономическата криза от 2008 г.“, казва Даниел Клуге, говорител на Германската асоциация за възобновяема енергия BEE.
Великобритания е една от страните, които търсят начин да премахнат нестабилността на въглеродните цени като фактор за инвестиционните решения. Кралството, което планира да инсталира над 8000 офшорни ветрогенератора до 2020 г., предложи диапазон от мерки, включително ценови под от 16 британски паунда ($24,50) за тон, считано от 2013 г., който да достигне 30 британски паунда до 2020 г.
„Настоящата волатилност в стойността на въглеродния диоксид е индикатор за по-мащабни и належащи проблеми в пазара за електричество“, посочва в изявление британското звено на Electricite de France. Ценовият под „ще върне сигнала на въглеродната цена към първоначалния му замисъл при създаването на програмата на ЕС за вредни емисии“.


Спешни мерки
Европа трябва да вземе „спешни мерки“, за да предотврати по-нататъшен спад в цените, посочва Греъм Суийни, вицепрезидент на Royal Dutch Shell, за новото поколение горива и въглеродния диоксид. Неговата препоръка е в следващата фаза от схемата да бъдат изтеглени част от разрешителните, за да бъдат гарантирани цени, насърчаващи инвестициите в зелени технологии.
Програма за финансиране на проекти за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид, които заравят емисиите под земя, може да срещне трудности заради поевтиняването на въглеродните кредити, твърдят от консултанта PricewaterhouseCoopers. ЕС планира да покрие част от финансирането на този тип обекти и други инвестиции във възобновяеми източници със средства, набрани чрез продажбата на 300 млн. разрешителни от резерва в следващата фаза.
Поевтиняването на инструментите означава, че проектите за съхранение, един от най-скъпите видове зелени инвестиции, могат да не получат необходимите им пари, казва Джонатан Грант, базиран в Лондон помощник-директор по климатичните промени към PwC.
Щом Европейската инвестиционна банка започне да продава въпросните разрешителни тази година, предлагането на пазара съвсем ще се засили. Подобно на правителствата, и компаниите се освобождават от инструментите, за да укрепят балансите си с оглед по-трудните условия на кредитните пазари, казва Тревор Сикорски, анализатор от Barclays Capital.
Европейските страни имат 93 млн. разрешителни от т. нар. резерв на новопостъпилите, които могат да продават до края на 2012 г., по данни на Bloomberg New Energy Finance. Търгове, като предприетия от Гърция миналата седмица, могат да засилят пазарната волатилност, предупреди миналия месец Конрад Ханшмит, анализатор в BNEF.
Жан-Франсоа Силери, президент на най-голямото комунално дружество в Европа (GDF Suez), заяви миналия месец, че ЕС „не е стабилна политическа среда“ и компаниите в неговия сектор ще имат проблеми с набирането на средства за нови централи. „Лесното финансиране е просто немислимо“, сподели опасенията си той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване